Predsjedavajući Vijeća ministara BiH poručio

Zvizdić: BiH nije dala dozvolu, ako Hrvatska nastavi gradnju mosta slijede problemi!

Hronika 16.01.18, 19:34h

Zvizdić: BiH nije dala dozvolu, ako Hrvatska nastavi gradnju mosta slijede problemi!
Iz Evropske komisije su na upit hrvatskih medija potvrdili kako nema otvorenih pitanja koja bi zaustavila gradnju Pelješkog mosta

 

Izgradnja Pelješkog mosta još jednom je uzburkala strasti na relaciji Sarajevo-Zagreb. Saborski zastupnik Ivan Lovrinović je javnost upoznao s navodnim zahtjevom Evropske komisije u vezi Pelješkog mosta i njegove gradnje.

 

"Prema našim saznanjima Evropska komisija pisanim putem traži rješavanje granice na moru između Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine prije realizacije gradnje. Od premijera javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i bez diplomatske uglađenosti tražimo da odgovori je li ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca Evropska komisija tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru sa Bosnom i Hercegovinom", poručuje Lovrinović.

 

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pak tvrdi da se gradnja mosta nastavlja kako je i planirano, te da će ugovor s kineskim konzorcijem biti potpisan uskoro.

 

"Evropska komisija je prilikom donošenja odluke o finansiranju Pelješkog mosta provjerila sve. Ona ne bi donijela odluku, da postoji nešto što bi za takvu odluku eventualno bilo problematično", ističe Butković.

 

Iz Evropske komisije su na upit hrvatskih medija potvrdili kako nema otvorenih pitanja koja bi zaustavila gradnju Pelješkog mosta: "Komisija je pozorno analizirala prijavu projekta koju je Hrvatska poslala za sufinanciranje Pelješkog mosta i provjerila da su svi zahtjevi i proceduralni koraci predviđeni uredbom Kohezijske politike ispunjeni prije nego što je projekt prihvaćen."

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručuje da BiH nikada nije dala dozvolu za izgradnju Pelješkog mosta, te da ukoliko se nastavi s gradnjom, onda slijede problemi.

 

"Nikada nijedna institucija Bosne i Hercegovine nije potpisala ili izdala bilo koji akt kojim Bosna i Hercegovina daje Hrvatskoj saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta. Ne vidim potrebu da ovaj projekat ode u fazu međunarodnih žalbi i arbitraže", kaže Zvizdić.

 

Adil Osmanović jedan od ministara koji je prošle godine pisao Evropskoj komisiji, kaže za N1, kako se pitanje granice mora riješiti prije početka gradnje.

 

"Ukoliko bi jednostrano Republika Hrvatska otpočela sa izgradnjom mosta prije rješavanja graničnog pitanja to bi dovelo do narušavanja međususjedskih odnosa što nije u interesu ni Bosni I Hercegovni, ni Hrvatskoj, ni Evropskoj Uniji. Republika Hrvatska je članica Evropske Unije, Bosna i Hercegovina graniči sa Evropskom Unijom i kao potencijalna članica Evropske Unije očekuje puni stepen razumijevanja Evropske Unije prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Bosne i Hercegovine", ocjenjuje Osmanović.

 

Izgradnja Pelješkog mosta započela je 2007. godine i do danas nije okončana. Evropska Unija je prošle godine donijela odluku o finansiranju 85 posto projekta sa 357 miliona eura. Prošle sedmice je donesena odluka da će most graditi kineski konzorcij predvođen China Road and Bridge kompanijom.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI