Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS traži poništavanje odluke

Djecu nam ponižavaju i pokrštavaju! U Zvorniku zabranjeno upisivanje bosanskog jezika u đačke knjižice!

Front 16.01.18, 10:24h

Djecu nam ponižavaju i pokrštavaju! U Zvorniku zabranjeno upisivanje bosanskog jezika u đačke knjižice!
Bosanski jezik se izučava širom svijeta – u SAD-u, Njemačkoj, Turskoj i mnogim drugim zemljama, pa čak i u Republici Srbiji, gdje već godinama bošnjačka djeca normalno izučavaju bosanski jezikm kaže Čamdžija

 

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija (SDA), oglasio se povodom odluke uprave škole u zvorničkom naselju Liplje kojom se povratničkoj djeci zabranjuje upisivanje bosanskog jezika u đačke knjižice.

 

„Odluka direktora osnovne škole u Zvorniku predstavlja brutalan čin političkog nasilja, čiji su sponzor, očigledno, entitetske vlasti RS-e. Reakcija roditelja povratničke djece da dovedu u pitanje nastavak nastave sasvim je razumljiva i opravdana. Od kojeg se to roditelja može očekivati da šalje dijete tamo gdje će ga ponižavati i pokrštavati? Ovim širenjem virusa ksenofobije i negiranja bosanskog jezika, vlasti RS-a su dotaknule novo dno dna“, kazao je Čamdžija.

 

Dodao je da je bosanski jezik međunarodno priznat i poznat svuda u svijetu te da odluka vlasti RS-e da ga ne prizna više govori o općoj mentalnoj zaostalosti i moralnom posrnuću vladajuće elite u tom entitetu.

 

„Bosanski jezik se izučava širom svijeta – u SAD-u, Njemačkoj, Turskoj i mnogim drugim zemljama, pa čak i u Republici Srbiji, gdje već godinama bošnjačka djeca normalno izučavaju bosanski jezik. Samo u entitetu RS je na snazi politika, koja ne poštuje pravo na različitost i činjenicu da ljudi imaju pravo da se zovu kako žele i da svoju vjeru i jezik sami određuju, a što je zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine i ustavima entiteta, kao i međunarodnim aktima poput povelje o pravima djeteta i sl. U ime podrinjskih i zvorničkih Bošnjaka, poručujemo vlastima RS da nam neće oni određivati kako ćemo zvati svoj jezik. BiH je zemlja u kojoj možemo normalno živjeti jedino uz međusobno uvažavanje, a sve ostalo vodi u političku, ekonomsku, pravnu i svaku drugu nestabilnost sa podizanjem tenzija i stvaranjem ambijenta konflikata“, kazao je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS.

 

Čamdžija je pozvao Ministarstvo obrazovanja RS da urgentno poništi sramnu odluku, te prestane vrijeđati i ponižavati povratničku djecu, jer to predstavlja čin diskriminacije, najvećeg kukavičluka i političkog nasilja nad djecom. 

 

"Također, pozivam i međunarodne institucije - OSCE, delegaciju EU i zemlje članice PIC-a da izvrše pritisak prema Vladi RS-a kako bi se zaustavilo ukidanje osnovnih ljudskih prava povratničkoj populaciji", zaključio je Čamdžija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
 

 

BLIN
KOMENTARI