video/ vrhunska tehnologija kojoj nijedan vozač neće umaći

U KS na probi 'nemilosrdan' radar: Samo se probajte trkati 300 km na sat - skenirat će vas i na 700 metara!

Hronika 16.01.18, 09:58h

U KS na probi 'nemilosrdan' radar: Samo se probajte trkati 300 km na sat - skenirat će vas i na 700 metara!
Uređaj u sebi ima i GPS pa se automatski prikupljaju i podaci o mjestima na kojima je korišten. Koristi pouzdane šifrirane podatke, zbog čega su dokazi uvijek sigurni. Također, ometači im ne mogu ništa



Uprava policije MUP-a KS testira ovih dana novi sofisticirani radar kojem ne mogu pobjeći ni najbrži vozači. TruCAM bilježi brzinu do 320 kilometara na sat na udaljenosti od čak 700 metara- piše Faktor.


Ovo je pilot-projekat, a u ovoj fazi policijski službenici ne sankcionišu vozače motornih vozila zbog počinjenih prekršaja, već ih samo upozoravaju. Dakle, ovaj radar je za sada samo na probi i kada se uvjerimo u njegove dobre ili loše stvari, tek onda će uslijediti odluka o nabavci ovih radara, kazala je za Faktor Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS.

 

- Prednost navedenog radara u odnosu na druge radare, kao i stacionirane radare je što funkcioniše u svim atmosferskim uvjetima, danju, noću, po magli, snijegu i kiši. Prikuplja videozapise za počinjeni prekršaj, fotografiju visoke rezolucije, gdje policijski službenici identificiraju vozilo, registarske oznake i mogućnost vizuelne karakteristike osobe koja upravlja vozilom, kao i mogućnost printanja fotografije i pregled videozapisa - pojasnila je Kuldija.

 

Uređaj u sebi ima i GPS pa se automatski prikupljaju i podaci o mjestima na kojima je korišten. Koristi pouzdane šifrirane podatke, zbog čega su dokazi uvijek sigurni. Također, ometači im ne mogu ništa.

 

Proizvođač je naglasio da radi na minus 10, ali i na plus 60 stepeni bez ikakvih problema, a otporan je na vodu i prašinu. Ima dugotrajnu bateriju koja može raditi i do 15 sati, a vrlo je brz u radu. Uređaj pravi kvalitetne i pouzdane snimke koji se mogu koristiti kao dokazni materijal na sudu, ističe naša sagovornica.

 

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI