Razlika između bogatih i siromašnih sve ekstremnija

U BiH enormno skočio uvoz dijamanata, dragog kamenja i svile: Bogati više ne žele ulagati u banke, jer...

Biznis Klub 15.01.18, 13:08h

U BiH enormno skočio uvoz dijamanata, dragog kamenja i svile: Bogati više ne žele ulagati u banke, jer...
Predrag Duduković, ekonomski analitičar, istakao je da su kamate na oročenu štednju koje banke nude niske te da građani ulažu novac u stvari koje ne gube vrijednost

 

Uvoz dijamanata, dragog kamenja, bisera i svile u BiH enormno je porastao, pa je tako u 2017. godini u BiH uvezeno 28 puta više dijamanata nego godinu ranije, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

 

"Uvoz dijamanata porastao je sa 166.250 KM na 4.711.150 KM, dragog kamenja na 9.559.230 KM sa 506.220 KM, uvoz bisera je porastao za 964.450 KM, dok je uvoz svile porastao sa 151.425,25 KM na 409.363, 04 KM", istakli su u UIO.

 

Predrag Duduković, ekonomski analitičar, istakao je da su kamate na oročenu štednju koje banke nude niske te da građani ulažu novac u stvari koje ne gube vrijednost.

 

"Građanima se više ne isplati da ulažu novac u banke pa ulažu u neke stvari koje će u perspektivi biti još puno vrednije i koje ne gube na vrijednosti, kao što su zlato, dijamanti, nekretnine, drago kamenje i drugo", ocijenio je Duduković.

 

Istakao je da je baza uvoza dijamanata u 2016. godini bila veoma niska te da je porast, kako kaže, donekle razumljiv.

 

"Ovaj iznos od nešto preko 166.000 maraka je bio niska baza vrijednosti svega nekoliko dijamanata, te kada se gledaju brojke, porast uvoza na preko četiri miliona se čini znatno većim, ali kada se pogleda sa aspekta vrijednosti dijamanata i nije tako visok", pojasnio je Duduković.

 

Igor Gavran, savjetnik u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kazao je da postoji mogućnost da je riječ o reeksportu i da sve ne ide u BiH, te da su u pitanju određene trgovinske aktivnosti.

 

"Razlika između bogatih i siromašnih je sve ekstremnija, te ona mala grupa bogatih ljudi, čiji su prihodi san za prosječnog građanina, uzima visokovrijedne predmete, koje je onda mnogo jednostavnije negdje prebaciti nego gotov novac", rekao je Gavran i dodao da su dijamanti idealni za takve radnje.

 

Procijenio je da, kada je u pitanju porast uvoza svile, vjerovatno riječ o trendovima i potrebama tekstilne industrije za nekim luksuznijim odjevnim predmetima te vrste.

 

"Postoji mogućnost da je neko od naših proizvođača pronašao tržište za svilene odjevne predmete pa želi da takve predmete izveze", pojasnio je Gavran.

 

Istakao je da je i ranije bilo značajnijih porasta uvoza luksuzne robe u odnosu na nizak životni standard u BiH.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI