U Sarajevu u 81. godini života

Umro poznati likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović

Kultura 11.01.18, 10:20h

Umro poznati likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović
Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti

 

Poznati likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović preminuo je u Sarajevu u 81. godini, javila je Srna a prenijeli mediji.

 

Datum i mjesto sahrane Vujanovića, koji je preminuo sinoć, biće naknadno objavljeni. 

 

"Vujanović je ostavio snažan pečat na stvaranje, tok i profilisanje Međunarodne likovne kolonije `ART simpozijum Jahorina`. On je svojim kritičkim osvrtima i stavovima, ali i ličnim angažmanom, u brojnim katalozima i publikacijama značajno doprinio afirmaciji likovne umjetnosti na ovim prostorima", rekao je osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijuma Jahorina" Lazo Savić

 

Savić kaže da je Vujanović sa istinskim žarom govorio o ljepoti Jahorine, koja je predstavljena na mnogim slikama, grafikama i skulpturama nastalim na Koloniji. 

 

On je istakao da je Vujanović dao i snažan pečat životu, kulturi i umjetnosti Srba koji žive u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, ali i u BiH. 

 

Direktor "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić naglasio je da je Vujanović bio jedan od najboljih prijatelja i saradnika u svim projektima ove produkcije, te da je naročito doprinio razvoju dramske umjetnosti i lutkarstva na području Istočnog Sarajeva, posebno u afirmaciji Međunarodnog lutkarskog festivala "Lut festa", čiji je bio član stručnog žirija. 

 

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjaluci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

 

Radio je kao novinar u "Oslobođenju", "Večernjim novinama" i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista "Naši dani", časopisa "Pozorište", Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa "Stećak". 

 

Poeziju je počeo da piše od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji. 

 

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti. 

 

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja "Dobrotvor", aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD "Prosvjeta" Sarajevo, član redakcije lista "FondekoSvijet", te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma "Bosna".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI