Svjedokinja odbrane utemeljitelja 'Avaza' i lidera SBB-a

Evo šta je na suđenju Radončiću otkrila udovica Ramiza Delalića Ćele: Azru Sarić je predstavljao kao prijateljicu...

Hronika 10.01.18, 20:55h

Evo šta je na suđenju Radončiću otkrila udovica Ramiza Delalića Ćele: Azru Sarić je predstavljao kao prijateljicu...
U bilo kojem kontekstu nije spomenuo Radončića niti je govorio da mu je prijetnja. Ovo odgovorno tvrdim. Ni od suprugovih prijatelja, od kojih sam saznavala mnoge stvari, nikada ništa nisam čula, istakla je Delalić

 

Svjedokinja odbrane je na suđenju za ometanje pravosuđa rekla da Ramiz Delalić nikada u bilo kojem kontekstu nije spomenuo optuženog Fahrudina Radončića, saopćio je BIRN Justice Report.

 

Ehlimana Delalić je ispričala da je sa suprugom Ramizom imala manjih problema, ali da ti problemi nisu bili takvi da je ijedno od njih dvoje ikada tražilo razvod braka. Spomenula je kako se Azra Sarić zadnjih sedam mjeseci suprugovog života družila s njim, da ju je predstavio kao prijateljicu. Kazala je da je njen suprug uvijek imao par stanova kada bi iskrsnuo neki problem, da se može skloniti u njih.

 

„Imao je 2007. godine stan za koji nisam znala gdje se nalazi dok se nije desilo ubistvo“, dodala je svjedokinja.

 

Iz suprugovih priča svjedokinja je znala da Delalić nije bio u dobrim odnosima s Muhamedom Ali Gašijem, potom s Naserom Keljmendijem, ali joj je kasnije rekao i da su se pomirili, kao i da je bio u zategnutim odnosima sa Zijadom Turkovićem. S druge strane, suprug joj, kako je rekla, Radončića nikada nije spomenuo.

 

„U bilo kojem kontekstu nije spomenuo Radončića niti je govorio da mu je prijetnja. Ovo odgovorno tvrdim. Ni od suprugovih prijatelja, od kojih sam saznavala mnoge stvari, nikada ništa nisam čula“, istakla je Delalić.

 

Radončića optužnica tereti da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

 

Eugen Šušak, drugi svjedok odbrane, rekao je da je 2015. radio u uredu tadašnjeg federalnog dopremijera Vjekoslava Bevande i da ga je na mobitel pozvala Sarić i tražila da popije kafu.

 

„Postavljala je pitanja vezana za specijalizaciju iz maksilofacijalne hirurgije. Zamolila me je da provjerim proceduru oko dobijanja specijalizacije. Ja ne mogu sebi da sredim specijalizaciju, a ne njoj“, rekao je svjedok i dodao da je Sarić tada spominjala mogućnost specijalizacije u Mostaru.

 

Sa Sarić se svjedok, kako je rekao, više nije vidio, osim što su se nekoliko puta čuli mobitelom. Odbrana je svjedoku predočila sms komunikaciju u kojoj mu Sarić piše: „Htjela sam da vidim ima li lijepih vijesti“, a Šušak odgovara: „Na sastanku sam, prenio sam mu i rekao je da će vidjeti“.

 

Šušak je pojasnio da je u sms poruci mislio na doktora Vjekoslava Mandića.

 

„Koliko znam, procedure oko dobijanja specijalizacije su bile na internetu. Pretpostavljam da je možda nešto drugo htjela, ali sam od takvih intervencija uvijek bježao“, rekao je svjedok.

 

Spomenuo je i da poznaje Dragana Čovića, ali da nikada nije pričao da je Radončić preko njega vršio pritisak da Sarić ne dobije specijalizaciju niti je ikada i spominjao optuženog.

 

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je naglasio da Sarić nije izravno od njega tražila da joj „sredi“ specijalizaciju.

 

Svjedok Kenan Kešmer, novinar „Dnevnog avaza“, rekao je da je pratio slučaj smrti pacijenta Sabahudina Hukare u kojem se spominje Sarić, da su vijest prvi objavili drugi portali, nakon čega je počeo da istražuje. Negirao je da se Radončić ikada uplitao u pisanje njegovih tekstova, kao i da mu u tom trenutku nije bilo poznato da je Sarić svjedok u postupku koji se vodi na Kosovu.

 

Nastavak suđenja je 17. januara.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI