Posjeta Ankari

Erdogan nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Izborno zakonodavstvo je unutrašnje pitanje BiH i mi se nećemo miješati!

Front 09.01.18, 18:47h

Erdogan nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Izborno zakonodavstvo je unutrašnje pitanje BiH i mi se nećemo miješati!
Kolinda Grabar Kitarović istakla je da je ova posjeta bila vrijedna za Hrvatsku na polju unapređenje saradnje dvije države. Istaknula je da Hrvatska i Turska nemaju otvorenih pitanja, ali da postoji prostor za unapređenjem saradnje u oblasti privrede, ekonomskih i društvenih veza

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je danas u Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Nakon razgovora koji je imala sa turskim predsjednikom Erdoganom, a zatim i šire delegacije dvije države, više detalja je otkriveno na press konferenciji. Potvrđeno je da je bilo razgovora o BiH te da je Erdogan obećao svoju pomoć. 

 

Tokom dana pristigle su reakcije bh. zvaničnika koji su naveli da je nedopustivo da se Hrvatska i Turska miješaju u unutrašnja pitanja BiH u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH.

 

Predsjednik Turske kazao je da Hrvatska za njih vrlo važna država i interes nam je da ona bude jaka.

 

- Povezivanjem unutar Evrope postoje neki zajednički ciljevi kojima svi težimo i odnose se na naše bilateralne i privredne odnose, u trgovini i međusobnim investicijama i ulaganjima. Naša ekonomska saradnja je dokaz dobre političke saradnje. U energetskom sektoru imamo uspješnu saradnju. U Hrvatskoj smo ponosni na naša ulaganja i smatramo da je od zajedničke koristi - kazao je Erdogan.

 

Istaknuo je kako će se ići prema jačanju međusobne saradnje, a jako je važna i vojna saradnja. Tokom sastanka bilo je riječi i o borbi protiv terorizma, migrantima. 

 

- Što se tiče BiH usmjereni smo na napredak privrede i društvenih odnosa u toj zemlji, potreban je što jači sistem konsaltinga - kazao je Erdogan.

 

Kolinda Grabar Kitarović istakla je da je ova posjeta bila vrijedna za Hrvatsku na polju unapređenje saradnje dvije države. Istaknula je da Hrvatska i Turska nemaju otvorenih pitanja, ali da postoji prostor za unapređenjem saradnje u oblasti privrede, ekonomskih i društvenih veza. Nada se da je moguće dostići razmjenu roba u vrijednosti milijardu eura.

 

Ona je pozvala turski narod da posjeti Hrvatsku.

 

- Što se tiče regije JI Evrope, drago mi je da vidite Hrvatsku kao promotora procesa koji će vući BIH prema članstvu EU, i naše obje zemlje podupiru Akcioni plan za članstvo osobito u periodu nadolazećih izbora. Moram istaći da je potrebna ustavna jednakost za sva tri konstitutivna naroda i da dođe do izborne reforme koja će osigurati budućnost BiH koja će biti prosperitetna. Mi se veslimo da ćemo našim susjedima pružiti svu podršku - kazala je hrvatska predsjednica.

 

Na dodatno pitanje novinara o izbornom zakonodavstvu BiH i o položaju Hrvata u BiH, Erdogan je vrlo precizno poručio:

 

- BiH i stanje koje je u njoj prisutno vezao je za Dejtonski sporazum i u okvirima je tog sporazuma. I to je zapravo njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo sa trojnim sastavom, odnosno naši ministri mogu zajedničkim radom pomoći, ali bez direktiva ovako ili onako trebate raditi. To naravno nećemo raditi - kazao je Erdogan.

 

(NAP, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI