važno je voljeti sebe

Pravila se mijenjaju: Ove stvari trebate prestati raditi nakon tridesete

Lifestyle 09.01.18, 14:25h

Pravila se mijenjaju: Ove stvari trebate prestati raditi nakon tridesete
Da, one koje vas usrećuju i čine vam dobro zadržite na životnom planu i programu zauvijek, one koje vas čine nesretnima, eliminišite odmah

 

Ne mislimo da bi biste trebali da prestanete da radite sve što vas čini srećnima i to samo zato što ste napunili 30. Bez obzira na godine, ali i na poteze koji su prilagođeniji 20-ima nego sada, trećoj deceniji vašeg života, nekako je dobro zadržati navike koje vas usrećuju. Doživotno!

 

Da, one koje vas usrećuju i čine vam dobro zadržite na životnom planu i programu zauvijek, one koje vas čine nesretnima, eliminišite odmah. Evo i spiska nekih koje sigurno radite, a i nisu baš za zapisati ih u sveščicu sa nekim kul životnim epizodama.

 

Nemojte kritikovati svaku svoju fotografiju

 

Nema razloga da vam bude teško da pogledate fotografije snimljene u vašim 20-ima bez da pomislite “Sjećam se da sam mrzjela tu fotografiju, ali ne znam zašto – izgledam tako slatko i mlado!” Budimo realni, za 10 godina ćete isto to pomisliti kada budete gledali ove fotografije koje danas fotografišete pa zašto ne biste preskočili gunđanje i jednostavno, odmah bili zadovoljni sobom, prenosi Fashion.

 

Naučite da primate komplimente

 

Neke žene su najgore u svemiru kada treba da prihvate pohvalu ili kompliment. I ako do sada niste znali šta biste sa komplimentima koje ste dobijali, sada je pravo vrijeme da shvatite da ste ih zaradili svojim zaslugama i da na njih jednostavno odgovorite s “hvala”.

 

Nemojte se upoređivati s drugima

 

Ako se vodimo za onom dobro poznatom rečenicom Marka Twaina koji je rekao da je upoređivanje sa drugima ubica radosti, mislimo da vam je sve jasno. Svaki put kada se nađete u razmišljanju o svojim nedostacima i upoređujete se sa ljudima koji vas okružuju, zastanite na trenutak i preusmjerite svoje misli na sebe, ali i na svoje ciljeve koje vam diktira srce. Vjerujte nam, ovo je provjereni trik za održavanje vašeg zdravog razuma, jer je to jedini način da kontrolišete svoj život. Bilo bi sjajno da u tom trenutku sagledate prethodne događaje i uočite napredak koji ste ostvarili u prethodnih godinu dana. Umjesto da upoređujete svoj život s drugima, uporedite ga s vlastitim u razdoblju koje je iza vas pa ćete tako moći da postavite realne ciljeve i slavite male pobjede do kojih dolazite neprestano, a kojih možda niste ni svjesni.

 

Nemojte da govorite “da” kada mislite “ne”

 

Život je kratak, a kada dođete u svoje tridesete, odjednom se čini još kraći. To znači da morate raspodijeliti svoje vrijeme na drugačiji način, a najbolji način da to učinite jeste da ne kažete “da” kada zapravo mislite “ne”. Ako ne želite da idete na rođendansku zabavu dosadnog kolege, nemojte. Ako ne želite da izađete večeras, a obećali ste najboljoj drugarici da hoćete, izvinite joj se i ostanite kod kuće. Ne kažemo da biste trebali da budete asocijalni dosadnjakovići, već kažemo da morate da budete odrasle osobe koje ne moraju učiniti apsolutno ništa što ne žele.

 

Držite se prijateljstava koja vas usrećuju

 

Ako do sada već niste, trebali biste da počnete da filtrirate svoja prijateljstva. Niko vam ne može izazivati radost i veseliti vas 24 sata dnevno, ali nema apsolutno nikakvog razloga da nastavite da provodite svoje vrijeme s nekim ko sistemski uništava vaš unutrašnji mir. Zapamtite, prijateljstva su izbor.

 

Nemojte da pronalazite izgovore za muškarce

 

Znate one izgovore koje je svako od nas barem jednom u životu ili izgovorio ili čuo od drugarica. “Zauzet je pa ne stigne da se javi, možda se uplašio pa se ne javlja, možda te voli pa želi sve polako…” Izgovori zlata vrijede. Možda biste trebali da prihvatite činjenicu da muškarca, koji vas zanima, vi baš i ne zanimate previše, ili možda čak ni približno. I bolje da to znate što prije jer zašto biste gubili vrijeme na nekoga ko vas ne želi u istoj mjeri. Umjesto očajavanja, obrišite njegov broj iz telefona i dajte sebi priliku da upoznate druge muškarce koji vas okružuju. Cijenite sebe i svoje vrijeme.

 

Nije dobro idealizirati budućnost

 

Pogodite šta ćete naučiti s vremenom kako budete stariji i stariji?! Naučit ćete da ne postoji čarobno vrijeme u kom vam sve pada s neba, a vi ste konačno beskrajno sretni. Naprotiv, život s godinama postaje složeniji i haotičniji, a većina njegovih turbulencija neočekivana je i izvan vaše kontrole. Iz tog razloga, bolje vam je da se na vrijeme spasite i poštedite nepotrebnih briga i jednostavno, uživate danas i sada. U protivnom, slagat ćete u sebi nezadovoljstvo, razmišljajući što će biti kada bude i ako bude. Stvorit ćete odbojnost prema nečemu što niste još iskusili, što vas tek čeka i što uopće ne mora biti loše.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI