Poslodavci teško pronalaze kadar

Ovo su deset najtraženijih zanimanja u BiH: Imamo previše ekonomista i pravnika, a nedostaje nam...

Biznis Klub 08.01.18, 21:03h

Ovo su deset najtraženijih zanimanja u BiH: Imamo previše ekonomista i pravnika, a nedostaje nam...
Aktivnost bh. tržišta opadala je u posljednje tri godine, zaposlenost je donekle rasla, dok je nezaposlenost varirala

 

Bosna i Hercegovina trenutno proizvodi velik broj ekonomista i pravnika, a upravo se najveći broj osoba s tim kvalifikacijama nalazi na burzi rada.

 

Sve je manje "zanatlija", a sve je veća potražnja za njima. U najboljoj su poziciji, pak, IT stručnjaci. Razmišljate o prekvalifikaciji?

 

Četvrta digitalna era nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu, stoga je IT sektor uvijek u potražnji za kvalitetnim kadrovima, a kompanije u BiH nude solidne finansijske pakete i kvalitet rada na nivou evropskih i svjetskih kompanija. No, traže se: Doedukacija, prekvalifikacija, trening i volja.

 

Manjak stručnih radnika, posebno zanatlija osjetile su zemlje zapadne i centralne Evrope, a BiH je često destinacija za pronalazak odgovarajućeg kadra.

 

No, aktivnost bh. tržišta opadala je u posljednje tri godine, zaposlenost je donekle rasla, dok je nezaposlenost varirala.

 

Bosna i Hercegovina je, prema zvaničnim statistikama, jedna od zemalja regije koja je u vrhu liste prema nezaposlenosti, a prva je od 134 zemlje svijeta prema nezaposlenosti mladih. No, paradoks je da i u ovako visokoj nezaposlenosti, posla ima, a poslodavci teško pronalaze kadar koji im odgovara.

 

Vodeća kompanija za posredovanje pri zapošljavanju u BiH je i Kolektiv posao.ba na čijem je sajtu u 2017. godini otvoreno preko 22.000 poslova.

 

U Bosni i Hercegovini, najtraženiji su:

 

1.Prodavač / trgovac
2.Call agent
3. Konobar / Šanker
4. Komercijalista
5. Programer / Software Developer
6. Kuhar
7. Stjuart / Stjuardesa
8. Vozač
9. Frizer
10. Zaštitar

 

Nesrazmjernost u potrebi tržišta rada i kvalifikacijama kadra prisutna je u gotovo svim sektorima.

 

Iako je obrazovanje oduvijek bila predispozicija za dobar posao, rastući je trend da potencijalni poslodavci radije upošljavaju kadrove s tzv. "soft skills", te insistiraju na poznavanju stranih jezika, rada na računaru i pozitivnom stavu.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI