na sastanku koji je sazvao salkić

Bošnjački zvaničnici u RS : Neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara

Front 08.01.18, 14:44h

Bošnjački zvaničnici u RS : Neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara
Na sastanku koji je Salkić sazvao s poslanicima Koalicije "Domovina" i bošnjačkim i pojedinim hrvatskim delegatima u Vijeću naroda RS-a razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina

 

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“, istakli su danas da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH te stav Venecijanske komisije.

 

-Očekujemo i tražimo od Tužilaštva BiH da obavijeste javnost šta su uradili u vezi s neprovođenjem odluke Ustavnog suda BiH u vezi s 9. januarom i održavanjem neustavnog referenduma u RS-u u vezi s 'Danom RS' - rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

 

Na sastanku koji je Salkić sazvao s poslanicima Koalicije "Domovina" i bošnjačkim i pojedinim hrvatskim delegatima u Vijeću naroda RS-a razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina.

 

-Ukoliko se nastavi s obilježavanjem ovog datuma, čini se logičnim da se taj dan obilježava kao dan svih zločina počinjenih tokom rata u ovom entitetu - rekao je Salkić.

 

Pozvali su vlasti u RS da u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH otvore diskusiju kako bi se došlo do zajedničkog datuma koji bi se obilježavao kao dan entiteta.

 

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović je potvrdio da je više od jedne četvrtine delagata Bošnjaka i Hrvata potpisalo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a", što je sasvim dovoljno, te da su apelaciju željeli da dostave Ustavnom sudu BiH prije 9. januara.

 

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je rekao da je sadašnje obilježavanje 9. januara kao "Dana RS-a" po Zakonu o "Danu RS-a" također neustavno imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH.

 

I delegat u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Željko Stipić je naveo da su potpisali zahtjev za apelaciju, jer smatraju da je obilježavanje 9. januara i za njih neustavno, te da je neophodno da se utvrdi datum koji će biti prihvatljiv kao praznik za sve narode u RS.

 

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina" (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "Danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

 

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o "Danu RS", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i "Dan RS".

 

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI