sve zbog poteza jednog delegata

SDA: Zaprepašteni smo što SDP podržava obilježavanje 9. januara kao 'Dan RS-a'

Front 08.01.18, 13:52h

SDA: Zaprepašteni smo što SDP podržava obilježavanje 9. januara kao 'Dan RS-a'
- Postupak SDP-ovog delegata je bacio više svjetla na nedavni tajni sastanak Nikšića i Dodika u Banjoj Luci. Sve upućuje na to da je Suljkanovićev potez posljedica postignutog dogovora između SDP-a i SNSD-a - ocjena je SDA

 

Stranka demokratska akcije (SDA) izrazila je zaprepaštenje, koje kako navode u saopćenju, dijele s javnosti, zbog činjenice "da Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine podržava obilježavanje 9. januara kao "Dana Republike Srpske".

 

U saopćenju za javnost SDA ističe se da nije moguće drugačije tumačiti to što je delegat SDP-a u Vijeću naroda RS-a Enes Suljkanović odbio pridružiti se podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH, koju su potpisali delegati bošnjačkog i hrvatskog naroda sa zahtjevom da se van snage stavi najnoviji Zakon o praznicima u RS-u.

 

- Postupak SDP-ovog delegata je bacio više svjetla na nedavni tajni sastanak Nikšića i Dodika u Banjoj Luci. Sve upućuje na to da je Suljkanovićev potez posljedica postignutog dogovora između SDP-a i SNSD-a - ocjena je SDA.

 

Mišljenja su da se SDP nastavio ponašati po matrici, uspostavljenoj tokom prošlog mandata, kada su sa SNSD-om napravili sporazum "kojim su srušene brojne reforme u BiH".

 

U SDA su odbacili navode SDP-a o bilo kakvoj politizaciji, jer za SDA 9. januar nikad neće biti tema za politiziranje ili prikupljanje političkih poena, nego pitanje odnosa prema državi BiH i ravnopravnosti svih naroda u svakom njenom dijelu.

 

-Sve dok njihov delegat, koji je ranije učestvovao u obilježavanju godišnjica RS-a, ne potpiše apelaciju, smatraćemo da je SDP spreman radi borbe za vlast zanemariti masovna kršenja ljudskih prava koje je proizvelo proglašenje 9. januara 'danom RS-a' – saopćeno je iz SDA.

 

(FENA/Foto: Arhiv/mr)

BLIN
KOMENTARI