tradicionalna filmska manifestacija

Četiri Zlatna globusa za film Martina McDonagha, sve glumice odjevene u crno...

Ekran 08.01.18, 11:43h

Četiri Zlatna globusa za film Martina McDonagha, sve glumice odjevene u crno...
Na tradicionalnoj filmskoj manifestaciji, jednoj od najvećih pre dodele Oscara, strani novinari u Hollywoodu za učešće u ovom filmu nagradili su i glumicu Frances McDormand za glavnu žensku ulogu, kao i glumca Sama Rockwella za najbolju mušku sporednu ulogu

 

Glumice su na crveni tepih stigle odjevene u crno, kako bi i na taj način skrenule pažnju na problem seksualnog zlostavljanja u njihovoj, ali i ostalim profesijama.Drama Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, reditelja Martina McDonagha, pobjednik je na dodjeli Zlatnog globusa, osvojivši ovu nagradu u četiri kategorije, uključujući i nagradu za najbolju filmsku dramu i najbolji scenario.

 

Na tradicionalnoj filmskoj manifestaciji, jednoj od najvećih prije dodjele Oscara, strani novinari u Hollywoodu za učešće u ovom filmu nagradili su i glumicu Frances McDormand za glavnu žensku ulogu, kao i glumca Sama Rockwella za najbolju mušku sporednu ulogu.

 

Zlatni globus za najbolju dramsku mušku glavnu ulogu dobio je Gary Oldman za film Darkest Hour, dok je ova nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu pripala Allison Janney za film I, Tonya.

 

Najbolji reditelj Guillermo del Toro


Za najbolji film u kategoriji komedija ili mjuzikl proglašen je Lady Bird rediteljke Grete Gerwig.

 

Za najboljeg reditelja proglašen je Guillermo del Toro, koji je režirao The Shape of Water.

 

Nagrada za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu pripala je Saoirse Ronan za ulogu u filmu Lady Bird, a najbolji muški glumac u istoj kategoriji je, prema ocjeni novinara, James Franco za ulogu u filmu The Disaster Artist.

 

Dodijeljene su i nagrade za najbolja televizijska ostvarenja, gdje je najveći uspjeh ostvarila mini serija Big Little Lies.

 

Zlatne globuse za uloge u ovoj seriji dobili su i glumci Nicole Kidman (najbolja glavna ženska uloga), Laura Dern (najbolja sporedna ženska uloga) i Alexander Skarsgard (najbolja muška sporedna uloga).

 

Glumice odjevene u crno


Zlatni globus u kategoriji za najbolju TV dramu dobila je The Handmaid's Tale.

 

Za ulogu u ovoj drami Elisabeth Moss je dobila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, dok je za najboljeg glumca u TV drami proglašen Sterling K. Brown (This Is Us).

 

Ovogodišnja dodjela Zlatnog globusa ujedno je bila i prva velika filmska manifestacija poslije razotkrivanja producenta Harveya Weinsteina.

 

Veliki broj žena iz filmskog svijeta stigle su na crveni tepih odjevene u crno, kako bi i na taj način skrenule pažnju na problem seksualnog zlostavljanja u njihovoj, ali i ostalim profesijama.

 

(Al Jazeera, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI