dijete bilo pothlađeno

Uhapšena Dž. B. (1979.) osumnjičena za 'napuštanje djeteta': Koja će biti sudbina bebe pronađene u kontejneru?

Hronika 03.01.18, 15:11h

Uhapšena Dž. B. (1979.) osumnjičena za 'napuštanje djeteta': Koja će biti sudbina bebe pronađene u kontejneru?
Pružili su joj potrebnu njegu, a ona će ostati na klinici dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje

 

Sarajevska Općina Centar dat će podršku svim institucijama koje budu uključene u rješavanje životnog pitanja bebe koja je pronađena u kontejneru.

 

Načelnik te općine Nedžad Ajnadžić i direktor Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Adnan Podžo obišli su danas Kliniku za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo gdje je smještena beba koja je pronađena u kontejneru u sarajevskoj ulici Koševo.

 

ajnadzhic-beba-napustena-posjeta

 

- Svi najviše priželjkujemo da se u njegovoj majci rodi ljubav i ovo se završi na najbolji mogući način - istakao je Ajnadžić te dodao da će Općina nagraditi osobu koja je savjesno postupila kada je pronašla bebu u kontejneru i policajce koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe.

 

Prema informacijama medicinskog osoblja Klinike za pedijatriju beba je bila blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica.

 

Pružili su joj potrebnu njegu, a ona će ostati na klinici dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje.

 

- Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće - navode iz Klinike za pedijatriju.

 

Direktor Podžo pojašnjava da djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga će tražiti najbolje moguće rješenje, a to je hraniteljska porodica.

 

Beba je pronađena na području općine Centar, tako da će nadležnost za njeno zbrinjavanje imati Služba socijalne zaštite ove općine, saopćeno je te općine- prenosi Fena.

 

Krivično djelo 'napuštanje djeteta': Uhapšena Dž. B. (1979.)

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rasvijetlilo je danas krivično djelo ''napuštanje djeteta'' nakon što je u nedjelju 31. decembra u ulici Koševo u Sarajevu, pronađeno živo novorođenče- javlja N1.

 

Podsjećamo, u nedljeju u 17,25 sati u ulici Koševo, općina Centar Sarajevo, u kontejneru je pronađeno napušteno novorođenče. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

 

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Pronađeno novorođenče je hospitalizirano na Klinici za pedijatriju, Kliničkog centra u Sarajevu. Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja,  danas u 14 sati, policijski službenici II PU su pronašli i lišili slobode Dž.B., rođena 1979. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 220. KZ FBiH (Napuštanje djeteta).

 

Ista je predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju opisanog krivičnog djela.

 

Kako je javnosti poznato savjesni građanin koji je primijetio bebu u kontejneru je pozvao MUP KS. Prvi su reagovali pripadnici Policijske stanice Centar Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe, koja je nakon intervencije osoblja Hitne pomoći predata u nadležnost Klinike za pedijatriju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI