FOTO/ Bila skoro 30 godina mlađa od Tita

Tajna Titove ljubavnice koja je bila strah i trepet u Jugoslaviji: Zbog nje su padale glave!

Nedjeljni magazin 01.01.18, 18:28h

Tajna Titove ljubavnice koja je bila strah i trepet u Jugoslaviji: Zbog nje su padale glave!
Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mjesta privatnom i nije bilo osobnih odnosa. Davorjanka i Tito živjeli su u partizanskom logoru, gdje nije bilo privatnih odaja i sve razgovore su mogli čuti i drugi, bez obzira koliko osobni bili

 

Josip Broz Tito imao je dvije strasti - lov i lijepe žene. Jedna od njih, o kojoj se najmanje zna je zasigurno Davorjanka Zdenka Paunović, uoči rata studentica francuskog jezika. 

 

- Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo - kaže beogradski historičar Čedomir Antić

 

- Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su skupa u doba najvećih borbi, a kad mu je Titu u posjet u Glavni štab stigla Herta Haas, njegova prva nevjenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno - nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav. Srpski pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi:

 

- Ona je imala klasičnu ljepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove osobne odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je također erotičnost kakvu promoviraju svi veliki lideri - dodaje Arsenijević.

 

zdenka

 

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa.  

 

- Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mjesta privatnom i nije bilo osobnih odnosa. Davorjanka i Tito živjeli su u partizanskom logoru, gdje nije bilo privatnih odaja i sve razgovore su mogli čuti i drugi, bez obzira koliko osobni bili - kaže Antić.

 

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenski partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak.

 

- Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je:? Možete ući, Tito vas čeka'. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susjedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo van i prošećemo jer tko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi krepkog i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: 'Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove'.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Express, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI