SPECIFIČNI PRAZNIČNI RITUALi

Novogodišnji običaji: Šta treba uraditi da prizovete sreću i blagostanje

Zabava 31.12.17, 11:58h

Novogodišnji običaji: Šta treba uraditi da prizovete sreću i blagostanje
Neke porodice u Kolumbiji se i dalje pridržavaju običaja da staru lutku obuku u odjeću iz prethodne godine i da je u ponoć zapale, što treba da simbolično uništi sve loše uspomene

 

 
Širom svijeta različiti narodi gaje specifične praznične rituale. Darivanje poklona datira još iz doba Persijanaca, a većina običaja imaju za cilj da prizovu sreću u život ljudi.

 

U “najluđoj noći”, Španci će jesti grožđe, Japanci nudle, Italijani će nositi crveni veš, a Filipinci odjeću sa tufnama – običaji su različiti, ali svim ljudima širom planete cilj je isti, da u novoj godini prizovu sreću u svoj život.

 

Neke porodice u Kolumbiji se i dalje pridržavaju običaja da staru lutku obuku u odjeću iz prethodne godine i da je u ponoć zapale, što treba da simbolično uništi sve loše uspomene.

 

Žitelji jednog peruanskog sela rješavaju prošlogodišnje sukobe organizovanjem pesničenja i tako u novu godinu ulaze čisti i neopterećeni lošim odnosima. U Japanu, u mjestu Akita, muškarci se tradicionalno oblače kao planinski demoni ulaze komšijama u kuće i savjetuju djeci da budu dobra i poslušna prijeteći im da će ih u suprotnom odvesti.

 

Danci bacaju posuđe na pragove prijatelja jer vjeruju da će im tako donijeti sreću, dok Grci bacaju narove. Ali to nije ništa u odnosu na ono što su doskoro radili stanovnici jednog dijela Johanesburga. Komšije su pred Novu godinu prikupljale stare uređaje, da bi se onda okupili na krovu zgrade i bacali aparate. U obzir su dolazili stari frižideri, televizori, mikrotalasne pećnice, zbog čega policija pred Novu godinu helikopterima patrolira ovim krajevima.

 

Još jedna tradicija su pokloni, što datira još iz doba Persijanaca, koji su darovali jaja kao simbol plodnosti. Danas poklanjamo i previše, pa profit u cijelom svijetu tokom praznika dostiže vrhunac. Još jedan savremeni običaj je donošenje novogodišnjih odluka. Među najčešćim su one o vježbanju, dijeti i zdravoj ishrani. Loša vijest, ipak, je da se 80 odsto odluka istopi već u februaru.

 

Kakva je moć praznika, pokazuje podatak da je tokom Božića u Prvom svjetskom ratu uspostavljeno primirje između Njemačke i Velike Britanije. Vojnici su tada dekorisali skloništa, razmijenili poklone i odigrali partiju fudbala na ničijoj zemlji.

 

(ATV, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)

BLIN
KOMENTARI