Delegacija EU i Ambasada SAD-a u BiH

Stranci dali rok za dogovor oko Izbornog zakona: U februaru ili rješenje ili kraj euroatlanskog puta!

Front 30.12.17, 14:01h

Stranci dali rok za dogovor oko Izbornog zakona: U februaru ili rješenje ili kraj euroatlanskog puta!
Na dosadašnjim sastancima nije se uspio postići dogovor. S jedne strane HDZ BiH i SNSD su za jedno rješenje, sve druge stranke su s druge strane. Čak se, kako nam je nezvanično potvrđeno HDZ toliko upustio u ucjenjivanje da je za ulazak u Dom naroda spreman tražiti potreban prelazak praga

 

Delegacija EU i Ambasada SAD-a u BiH već izvjesno vrijeme organiziraju sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o Izbornom zakonu u BiH, sljedeći je iza praznika tačnije 10. januara, a rok je definiran, u februaru se ovo pitanje mora riješiti, inače se tu zaustavlja euroatlantski put BiH.

 

Evropska unija i SAD zabrinute su zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", što bi se, prema njihovom mišljenju, moglo odraziti na implementaciju izbornih rezultata nakon oktobra sljedeće godine. 

 

Na dosadašnjim sastancima nije se uspio postići dogovor. S jedne strane HDZ BiH i SNSD su za jedno rješenje, sve druge stranke su s druge strane. Čak se, kako nam je nezvanično potvrđeno HDZ toliko upustio u ucjenjivanje da je za ulazak u Dom naroda spreman tražiti potreban prelazak praga.

 

- Bukvalno traže neka rješenja prema kojima se za 10-tak ljudi unaprijed osiguravaju pozicije, a što je većini neprihvatljivo. Ako je tako, onda se Dom naroda treba samo koristiti za vitalni nacionalni interes, a to mu nije isključiva funkcija – kaže naš izvor, koji sudjeluje na ovim sastancima.

 

Podsjećamo, SDA također u parlamentarnu proceduru uputila svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, mada je prethodno najavljivala da će to uraditi nakon što svoj parlamentarni put okonča prijedlog izmjena Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH. 

 

Sada imamo dva prijedloga u proceduri, ali dogovora ne, što zabrinjava i strance. 

 

- U principu složni smo oko popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda P FBiH sve ostalo je dijametralno suprotno. HDZ ide na sve ili ništa, za sada nisu spremni za bilo kakav kompromis. Mislim da zato i blokiraju trenutno sve, od usvajanja Budžeta i u državi i u FBiH do Strategije za ruralni razvoj – dodao je naš izvor.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI