Građani znaju ko je vodio politiku haosa

Radončić: Ako SDA delegira Sebiju Izetbegović, možda i SBB nađe svog ženskog rivala, a onda...

Front 28.12.17, 15:00h

Radončić: Ako SDA delegira Sebiju Izetbegović, možda i SBB nađe svog ženskog rivala, a onda...
Fahrudin Radončić je kazao, odgovarajući na pitanja novinara, da nije nemoguće da SBB bude imala ženskog kandidata za člana Predsjedništva BiH

 

Lider SBB BiH Fahrudin Radončić danas je obratio javnosti na konferenciji za medije gdje je kazao da "SBB nije opozicija u vlasti, nego korektivni faktor u vlasti".

 

"Prošlu godinu je obilježio i trend zaustavljanja reformskog puta ka EU, čuveni Upitnik nije završen, kandidatski status nije dobijen. U Ekonomsko-socijalnom smislu je sve ostalo isto, prvi smo u Evropi po nezaposlenosti i siromaštvu. Učvršćena je vlast pet familija, ali je porastao strah kod istih od demokratskih procesa", kazao je Radončić, prenosi N1.

 

Dodao je da SBB nije htio da unosi nemir u FBiH.

 

"Mi nismo htjeli da unosimo nemir u FBiH, znate kroz šta sam prošao. SDA ne razumije šta je koalicioni odnos, oni misle da pripadnost koaliciji biti privezak u kojem vas niko ništa ne pita, niti dogovara. Protura se teza da je SBB opozicija u vlasti. SBB je korektiv u vlasti. Nismo dozvolili da lažemo narod da će počet masovna izgradnja elektrana i puteva. Vidjeli ste da su prije dva dana sindikati policije i Vlada napravili dogovor i time je izbjegnuto da velika većina stanovništva bude diskriminirana. Mislim da niko nema pravo da nas naziva kočničarima, a ako to misli, mi pristajemo na takvu kvalifikaciju".

 

Radončić je kazao da je SBB i u slučaju usvajanja Zakona o akcizama djelovao kao korektivni faktor.

 

"Oko akciza smo također djelovali kao korektivni faktor. Četiri puta smo glasali, peti put prelomili. Mi smo tražili da se to ne zovu akcize, nego cestarine i da sav novac ide u izgradnju. Mislim da je to velika pobjeda pravne države i raspodjele sredstava, a ne SBB-a", kazao je i dodao:

 

"Nemojte da građane plaše velikim poskupljenjima kada je riječ o akcizama. Ja sam mogao da biram da budem kompanijski čovjek ili državni, glasali smo za ono što će biti najveća dobrobit za građane. Nećemo dozvoliti ni da se nastavlja situacija gdje imate 22 godine mira, a ne postoji trasa puta Sarajevo - Tuzla. Za autoputeve i brze ceste neko mora uraditi ekspropriaciju, izračunati troškove. Kad su poskupljenja u pitanju, vidio sam neodgovorne izjave pojedinih direktora SDA i A-SDA. Ja poručujem građanima: Nema poskupljenja plina. Ti direktori koji žele da uvedu veću cijenu, neće je dobiti. Nema poskupljenja plina. Mislim da smo u državnom parlamentu uradili dosta".

 

"Čuvali smo ideju ekonomskog patriotizma iznad jeftinog nacionalizma. Što se iduće godine tiče, mislim da je to godina raspleta. Nema tri entiteta, nema podjele Bosne na troje. Imamo snagu sa drugim političkim subjektima to zaustavimo. Nećemo pristati da ovo bude vlast pet porodica, da se ljudi boje i da im bude opterećenje šta će pričati na telefon. Mi ćemo znati građanima ponuditi evropsku alternativu. Siguran sam da će civilizacijski pobijediti naša opcija", smatra Radončić.

 

Fahrudin Radončić je kazao, odgovarajući na pitanja novinara, da nije nemoguće da SBB bude imala ženskog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

 

"Drago mi je da je (Izetbegović) prestao sa kratkoročnim obećanjima koja ga brzo hvataju u laž. Ukoliko SDA delegira Sebiju Izetbegović, nije nemoguće da i SBB nađe ženskog rivala pa da BiH iz reda SBB-a dobije prvu predsjednicu. SDA ima predsjednika države, predsjedavajućeg VM, tri ministra u VM, federalnog premijera i sve kantonalne premijere. Kako gospodin Terzić može biti odgovoran, a imenovan je prije pola godine? Zašto SDA nije 22 godine nacrtala put? SDA može reći u svom starom maniru: Svi su krivi osim nas. Ipak građani nisu glupi, znaju ko je sve vrijeme vodio politiku haosa samo jer se nadao trećem entitetu", istakao je Radončić.

 

Radončić je još kazao da smatra da Denis Zvizdić do marta ili aprila neće više biti predsjedavajući VM BiH.

 

"Mislim da gospodin Zvizdić svojom nesposobnošću, neaktivnošću, ne zaslužuje da bude predsjedavajući. Umjesto 64 obećana Zakona, on je u Parlament gurnuo samo sedam. Zar mislite da ne postoji faktor koji će tražiti njegovu smjenu?".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI