projekat nije zaživio u sarajevu

Direktor Mikser Housea otkrio zašto prestaju sa radom: Skupili smo para koliko smo skupili, ali se tu nešto izjalovilo...

Kultura 28.12.17, 11:42h

Direktor Mikser Housea otkrio zašto prestaju sa radom: Skupili smo para koliko smo skupili, ali se tu nešto izjalovilo...
Iz Mikser House je stiglo i saopćenje u kojem su navedene sve okolnosti pod kojima je donesena odluka o zatvaranju

 

Mikser House u Sarajevu bit će zatvoren nakon nekoliko mjeseci rada, potvrđeno je jučer.

 

O razlozima je za N1 je govorio Ivan Lalić, direktor Mikser Housea.

 

"Ja nikad ne vjerujem u konačan kraj, tako da ni sada. Imamo jednu mikrosituaciju koja traje od samog otvaranja. Naime, ovo je jedan vrlo zahtjevan objekat i mi smo skupili para koliko smo skupili i imali smo neka obećanja da će ih biti još pa se u zadnji čas nešto tu izjalovilo. Onda smo krenuli u jedan vrlo težak zadatak da pokrenemo programe, produkciju, marketing", kazao je Lalić za N1.

 

Iz Mikser House je stiglo i saopćenje u kojem su navedene sve okolnosti pod kojima je donesena odluka o zatvaranju.

 

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

 

''Mikser House sa žaljenjem obaveštava javnost da su pregovori oko nastavka rada MH-a, nakon Nove godine, upali u krizu i da je najrealniji scenario da MH prestati sa radom nakon 1. januara. Jedan veliki, ambiciozni, regionalni projekat u koji smo uložili svu svoju energiju i ljubav i sredstva nije mogao da se izbori sa finansijskim dugom iz vremena obimnih građevinskih radova koji su opterećivali redovno poslovanje MH Donacije koje su otkazane u poslednji čas pred otvaranje bile su preveliki balast za naše poslovanje. U međuvremenu, Mikser tim se obraćao na više stranih adresa, ali i raznim investitorima i institucijama, ne bili stabilizovali svoje poslovanje. Kratak vremenski rok koji smo imali, kao i veliki broj programa koje smo implementirali, nije nam dao mogućnosti da se izborimo sa balastom iz prošlosti.

 

Paralelno, predstavili smo sarajevskoj i regionalnoj publici veliki broj programa na koje smo izuzetno ponosni. Bez ozbiljne instutucionalne podrške, nismo mogli dalje. Zahvaljujući gospodinu Malagiću, vlasniku zgrade, svi građevinski dugovi biće sanirani, na čemu smo mu beskrajno zahvalni. Mi bismo svakako voleli da nastavimo svoj rad, ali bez institucionalne podrške, uvereni smo da je to nemoguće. Svake druge spekulacije oko razloga prestanka našeg rada od 1. januara jednostavno ne stoje i nisu tačne. Svako ko je ušao u našu kuću tokom prethodna tri i po meseca, došao je više nego pun poštovanja i spremnosti da unapredi naš rad. Nismo imali niti jedan incident, niti neprijatnu situaciju.

 

Posebnu zahvalnost dugujem celom timu Miksera, Nataliji, Denisu, Maši, Moniki, Coletu, Halidu, Mirni, Kugli, Stihom, Amri, Danu, Zoran Redžid, Bati, i naravno Ajlinu Ahmiću koji je u poslednji čas s svojim timom pokušao da stabilizuje naše poslovanje. MH je imao izuzetnu podršku javnosti i publike, kulturne javnosti na demu smo beskrajno zahvalni. Trudićemo se da galeriju Frederice Maurice, posvećenu jednom od heroja Sarajeva izmestimo na drugo mesto kako bismo sačuvali uspomenu na ovog istinskog junaka koji je položio svoj život pomažudi Sarajevu 1992. godine'', saopšteno je iz MH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI