VIDEO/ 79 kilograma čistog eksploziva

Avionska bomba teška 250 kilograma uspješno uništena u Bihaću

Hronika 22.12.17, 13:14h

Avionska bomba teška 250 kilograma uspješno uništena u Bihaću
Avionska razorna bomba SD250 njemačke proizvodnje iz Drugog svjetskog rata pronađena je 18. decembra u naselju Ceravci koje je udaljeno svega kilometar od centra Bihaća, i to prilikom građevinskih radova na dubini od jednog metra.

 

Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), uspješno uklonili, transportovali i uništili neeksplodiranu avionsku bombu koja je nedavno pronađena u centru Bihaća. Operacija uklanjanja počela je u 5 sati, bomba je uklonjena i izmještena do 6 sati a oko 9 sati uništena na poligonu za uništavanje Grabež.

 

Prije toga stanovnici bihaćkog naselja Ceravci, koji žive u poluprečniku od 100 metara od mjesta pronalaska bombe, napustili su svoje domove i premjestili se na sigurnu lokaciju i udaljenost.

 

Plan je bio podići i premjestiti bombu sa mjesta pronalaska prije nego što se otvori tržni centar “Bingo” koji se nalazi u neposrednoj blizini, ali i ukloniti je iz gradske sredine prije početka jutarnje gužve. To se i desilo oko 5:20 sati, kada je bomba, nakon više od 70 godina, pažljivo izvađena sa mjesta pada. Za podizanje bombe korišten je kamion sa hidrauličnom dizalicom, a transportovana je specijalnim vozilima. Pripadnicima FUCZ u ovoj akciji uklanjanja, pored policije, pomoć su pružali i bihaćki vatrogasci.

 

Avionska razorna bomba SD250 njemačke proizvodnje iz Drugog svjetskog rata pronađena je 18. decembra u naselju Ceravci koje je udaljeno svega kilometar od centra Bihaća, i to prilikom građevinskih radova na dubini od jednog metra. Bomba je teška čak 250 kilograma, od čega je 79 kilograma čisti eksploziv.

 

Za uništavanje ovog sredstva predviđene su sigurnosne distance uspostave sigurnosnog pojasa zaštitne zone za ljude prilikom utovara i izmještanja bombe u toku transporta i na mjestu uništavanja. Sjeverozapadno, južno i istočno od bombe, na udaljenosti od 15 do 70 metara, nalazili su se stambeni i poslovni objekti objekti (kuće).

 

 

Akcija uništavanja avionske bombe u Bihaću @N1infoSA pic.twitter.com/su3wOd2q5d

— TV N1 Sarajevo (@N1infoSA) December 22, 2017

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI