Predsjedavajuća uvodi 'jezičke akrobacije'

Za mene je 'poslanik' jedan jedini: Nova šarada u Skupštini KS, evo šta Ana Babić zahtijeva...

Front 21.12.17, 10:29h

Za mene je 'poslanik' jedan jedini: Nova šarada u Skupštini KS, evo šta Ana Babić zahtijeva...
Šarada iz skupštinksih klupa Kantona Sarajevo odjeknula je ne samo širom BiH, već i do susjednih država, pa su se i mediji po Hrvatskoj i Srbiji zabavili "jezičkim akrobacijama" predsjedavajuće Ane Babić

 

Da je Skupština Kantona Sarajevo mjesto na kome se, pred brojnih gorućih tema, na dnevnom redu nađu i rasprave koje nemaju dodira sa bitnim problemima funkcionisanja ovog kantona, dokaz je i jučerašnja sjednica, koja se već na samom početku pretvorila u pravu pravcatu šaradu. 

 

Naime, prepirka se razvila oko termina 'zastupnik i poslanik', tj. koji je tokom zasjedanja ispravnije koristiti. Prethodilo joj je "savjetovanje" predsjedavajuće skupštine Ane Babić koja je zastupnika Mirsada Pindžu opomenula da ne koristi termin "poslanik", već "zastupnik", ističući kako je to jedini ispravan termin.

 

Ne očekujući valjda tako brzu reakciju, Babić je nastavila čitati dnevni red sjednice... Međutim, zastupnici su burno reagovali na njen pokušaj ispravljanja jezičkih navika u ovoj instituciji pa su je upozorili da ovakvim intervencijama krši Ustav BiH i uvodi jezičku diskriminaciju, jer je ustavni termin i poslanik i zastupnik.

 

- Možda i kršim ustav iznošenjem svog stava, ali i dalje smatram da je taj termin pogrešan, jer za mene postoji samo jedan poslanik, uzvratila je na to Babić.

 

I tako su još jednom, pored pitanja kao što su usvajanje budžeta za narednu godinu, izvještaj o radu VIK-a i sl. - političari u KS opet našli vremena za 'drvljenje' po puno nebitnijim stvarima... A šarada iz skupštinskih klupa Kantona Sarajevo odjeknula je ne samo širom BiH, već i do susjednih država, pa su se i mediji po Hrvatskoj i Srbiji zabavili "jezičkim akrobacijama" predsjedavajuće Ane Babić.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI