FOTO/ Zajednička tribina SDP-a i DF-a u Ilijašu

Komšić: BiH je cirkus od zemlje, a ovo je najnoviji dokaz; Nikšić: Za nas patriotizam nije značka na reveru

Front 21.12.17, 08:44h

Komšić: BiH je cirkus od zemlje, a ovo je najnoviji dokaz; Nikšić: Za nas patriotizam nije značka na reveru
"Ovo je cirkus od zemlje", dodao je i naveo najsvježiji primjer. Naime, tekst nedavno tijesno usvojenog Zakona o akcizama, "em je štampan na tri jezika, 'em se tekstualno razlikuje"

 

Sinoć je u Ilijašu, u prepunoj kino dvorani, održana zajednička javna tribina DF-a i SDP-a BiH o temi: "Kuda ide Bosna i Hercegovina?"

 

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je konstatovao da, ako se ovako nastavi, ako ista nacionalistička oligarhija ostane na vlasti, ne može biti siguran u kakvoj ćemo zemlji živjeti 2020. godine. „Ovi na vlasti jesu do sada neopjevana banda! Baš ih briga za narod! Jedini princip koji vlada je - daj meni", izjavio je Komšić, što je popraćeno frenetičnim aplauzom.

 

"Ovo je cirkus od zemlje", dodao je i naveo najsvježiji primjer. Naime, tekst nedavno tijesno usvojenog Zakona o akcizama, 'em je štampan na tri jezika (srpski, hrvatski, bosanski), 'em se tekstualno razlikuje. U verziji na srpskom jeziku, kako kaže Komšić: "Miletu je dato da raspolaže sredstvima prikupljenim od akciza, dok u druga dva teksta (čitaj: Federaciji BiH) sve pare idu na podračun namijenjen izgradnji cesta!“

 

"Sada treba pitati gospodina Wigemarka, koji je zapravo od ta dva zakona na snazi!?“, kaže Komšić. „Ako im se ne suprostavimo, svi zajedno, i lijeve i građanske opcije, i sindikati i intelektualci, odradiće ono što oružjem nisu uspjeli, raščerećiće ovu zemlju. Mi to nećemo dozvoliti, ali imamo li i mi i vi hrabrosti i petlje da to uradimo, jer su ljudima kupili i uzeli dušu, pamet i ulili strah od promjena“ - upitao se Komšić i naišao na plebiscitarnu podršku svih prisutnih, saopćeno je iz DF-a.

 

Naravno u toj borbi nas moraju voditi samo neukaljani ljudi, jer nas čeka teška bitka, rekao je Komšić.

 

sdp-df-tribina

 

Predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, istakao je da ova partija sve čini da bude prisutna u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Za nedjelju je najavio otvaranje prostorija SDP-a u Banjaluci na kojem će im se pridružiti i u partiju učlaniti brojne nove pristalice i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. To isto treba raditi i u zapadnoj Hercegovini, gdje svakim danom lijeva opcija dobija sve više pristalica.

 

"Mi smo na prekretnici: ili ćemo prihvatiti principe ZAVNOBIH-a ili je ova zemlja osuđena na propast. Ni za nas, ni za DF patriotizam nije značka na reveru“, rekao je Nikšić i dodao da je patriotizam borba za državu,  za čovjeka, za komšiju, za radnika i poštenog poslodavca.

 

Šef Kluba zastupnika DF-a u ZD Parlamenta Federacije je govorio o tome da se ova opcija mora okrenuti radnicima, da se borba mora voditi za ponižene i marginalizirane slojeve društva. "Sve je više bogataša i sve više narodnih kuhinja, što bolje od bilo čega govori kakva nam je vlast. Moramo povećati minimalne plate i penzije, moramo uvesti porez na bogatstvo, moramo donijeti Zakon o upravljanju državnim kapitalom", kazao je Dženan Đonlagić.

 

Politički direktor SDP-a i zastupnik u federalnom parlamentu Damir Mašić govorio je o primjerima iz dosadašnje parlamentarne prakse koji su apsurdni, o neradu Parlamenta i konstatovao da situacija nikada nije bila gora. Zato, svi kao ujedinjeni lijevo građanski blok moramo raditi zajedno, od predlaganja novih zakonskih rješenja, do privlačenja svih struktura koje imaju slična razmišljanja.

 

Na skupu su govorili i profesori Esad Bajtal i Slavo Kukić.

 

Bajtal je najveći dio izlaganja posvetio tezi da je jedino istinsko rješenje za ovu državu povratak na osnovne principe ZAVNOBIH-a. Odgovarajući na osnovno pitanje tribine – „Kuda ide BiH?“, Bajtal je konstatovao da ova zemlja ne ide nikuda, već se valja u blatu etnonacionalista. "U stepenu korupcije smo prvaci svijeta, država mora tome stati u kraj", još je kazao Bajtal.

 

Profesor Kukić je govorio o lažima aktuelne vlasti i premijera Vlade Federacije BiH o tome kako smo, samo što nismo, eto pa ispunili sve što piše u čuvenoj Agendi, pa do toga da nam dobro ide, a dogodine će nam biti još bolje. Istovremeno, ozbiljne svjetske institucije panično nas upozoravaju da smo najbjednija zemlja na svijetu. Naravno, tok stvari i događaja, kako reče Kukić, odgovara etnopolitičkoj oligarhiji. "Politička ljevica se mora ujediniti, proširiti na ostale građanske i akademske snage i formirati front građanskog otpora“, rekao je Kukić

 

Skup su pozdravili i najdirektniji organizatori: Bibija Kerla, predsjednica OO DF Ilijaš i Alen Šerak, predsjednik OO SDP BiH Ilijaš.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI