Validna, pomalo uznemirujuća metoda

Naučni način prekida štucanja uključuje stražnjicu: Znate li šta je digitalna rektalna masaža?

Lifestyle 17.12.17, 17:13h

Naučni način prekida štucanja uključuje stražnjicu: Znate li šta je digitalna rektalna masaža?
Iako je zavedeno kao naučno validna metoda, ne predlažemo vam da ovo isprobavate

 

Mislite da nauka može biti uznemirujuća, neugodna i apsurdna u isto vrijeme? Vjerujte, ponekad može. Naime, ova studija koja je osvojila Ig Nobelovu nagradu, što je za Nobela isto ono što je Zlatna malina za Oscare - parodija koja nagrađuja blesava, ali autentična naučna istraživanja.

 

Pa, zbog čega je metoda istraživanja štucanja pobijedila? Jer uključuje vašu stražnjicu.

 

E, to je za Nobela!

 

Tokom 1980-ih, Francis M. Fesmire, zaposlenik Hitne službe u bolnici Jacksonville susreo se s pacijentom s nevjerovatnim stanjem - upornom štucavicom.

 

Taj je 27-godišnji muškarac štucao punih 72 sata, s učestalosti od 30 puta u jednoj minuti, što je po svemu sudeći slično nalaženju u Devetom krugu Danteovog pakla.

 

Fesmire je pokušao sve da bi zaustavio štucanje - povlačenje jezika, davljenje, zatvaranje usta i nosa, trljanje grla, pritiskanje očiju, dodirivanje mandula prstima, ispijanje litara vode...

 

Te metode bi eventualno usporile štucavicu, no nikako nisu okončale tu noćnu moru. Fesmire je tada uzeo jednu od najbizarnijih stanica iz knjige Marka E. Liebermana iz 1987. u kojoj je bila objavljena efikasna metoda za liječenje ubrzanog rada srca pacijenta, a Fesmire je smatrao kako bi ona mogla djelovati i na štucavicu. Pacijent je bio već toliko očajan da je bio spreman isprobati apsolutno sve.

 

O čemu je zapravo bila riječ? O digitalnoj rektalnoj masaži. Ono što je nasmiješnije, metoda je uspjela, piše New Scientist.

 

Ponosan, a ne postiđen

 

Fesmire je o svom pokusu napisao naučni rad koji je naslovio "zaustavljanje neprestane štucavice digitalnom rektalnom masažom" koja je bila objavljena (da, doista) u analima Hitne medicine kasnih 1980-ih, a zbog čega je 2006. dobio i Ig Nobela.

 

- Uvijek sam maštao o tome da osvojim Nobela za medicinu, no kad bolje razmislim, Ig Nobel je još bolji, zar ne? - rekao je kad su mu uručivali nagradu 2006.

 

Trajno štucanje nije bezazleno

 

- Štucanje se pojavljuje kao posljedica nehotičnog stezanja dijafragme koje uzrokuje nekontrolisani grč. Javlja se obično nakon obilata obroka, ali i bilo čega drugoga što može proširiti želudac. Uglavnom je bezazlena pojava koja se događa povremeno - objašnjava prof. Timothy Pfanner s medicinskog koledža u Teksasu.

 

Štucavica se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a “borba” obično traje kratko, pa prolazi sama od sebe. Štucanje koje traje duže od 48 sati naziva se upornim štucanje, a ono duže od mjesec dana neukrotivim štucanjem. Iako je rijetko, neukrotivo štucanje može uzrokovati iscrpljenost, nedostatak sna i gubitak težine, a i jedna i druga vrsta mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, zbog čega je neizbježno savjetovanje s ljekarom.

 

Štucanje upućuje na probleme poput refluksa kiseline, koji uključuje žgaravicu, a nekad i mučninu. Stručnjaci kažu da štucanje koje ne jenjava također može biti pokazatelj i GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti).

 

Može biti i znak raka

 

Štucanje može upozoravati i na prisutnost nekih vrsta raka, uključujući i tumor na mozgu, rak želuca ili limfnih čvorova. Dr. Pfanner ustvrdio je da je dugotrajno štucanje, koje traje više od 30 dana, povezano s navedenim vrstama raka.

 

S druge strane, dugotrajno štucanje može biti i znak upale pluća. Iako ćete istodobno najvjerovatnije “iskusiti” i druge simptome, poput bola u prsima, zimice, povišene tjelesne temperature, a možda i otežanog disanja, potrebno je što prije otići na rendgen kako bi se utvrdilo radi li se uistinu o infekciji.

 

Ako štucanje ne prolazi nekoliko dana, to bi mogao biti znak srčanog udara. Dr. Josh Davenport iz New Yorka podsjetio je na priču o 68-godišnjem muškarcu koji je štucao četiri dana zaredom. Iako su komplikacije s dijabetesom, pušačkim navikama i rakom bile isključene, Davenport je čovjeka poslao na elektrokardiogram, poučen prijašnjim slučajem, a rezultati su pokazali da je on doista imao srčani udar iako nije pokazivao nikakve tipične znakove (znojenje, slabost ili bol u prsima).

 

Posjetite ljekara

 

Međutim, baš kao što je slučaj kod mogućih simptoma raka, Davenport upozorava da štucanje može biti znak srčanog udara, ali u vrlo rijetkim slučajevima. Ako pak imate hroničnu bolest bubrega, a počeli ste učestalo štucati, to bi mogao biti znak da se stanje vašeg bubrega i dalje pogoršava.

 

Štucanje zajedno s bolovima u kostima, neobičnim zadahom i trzanjem mišića znakovi su pogoršanja već ranije uočenih blagih simptoma, poput glavobolje, umora i gubitka apetita.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI