TVORNICA NIČE U ZVORNIKU

Hrvatski mediji bruje: Milorad Dodik potpisao ugovor za milionsku investiciju! Evo šta u RS-u gradi ruski gigant...

Biznis Klub 16.12.17, 18:03h

Hrvatski mediji bruje: Milorad Dodik potpisao ugovor za milionsku investiciju! Evo šta u RS-u gradi ruski gigant...
Ruska tvornica u istočnoj Bosni gradit će se u saradnji s entitetskom tvrtkom za promet plinom Gas-Res, a cijela investicija procijenjena je na oko 70 milijuna eura

 

 


Ruska tvrtka Gazprom gradit će tvornicu ukapljenog plina u Zvorniku u istočnoj Bosni, a sporazum o tome u subotu su u Banjoj Luci potpisali predstavnici vlade Republike Srpske i ruskog naftnog koncerna uz sudjelovanje veleposlanika Rusije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova i predsjednika RS Milorada Dodika, javlja agencija HINA, a prenosi Jutarnji.hr.


Ruska tvornica u istočnoj Bosni gradit će se u saradnji s entitetskom tvrtkom za promet plinom Gas-Res, a cijela investicija procijenjena je na oko 70 miliona eura.


- Ovo je važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa RS i Rusije, kazao je ambasador Ivancov podsjećajući kako u tom entitetu već djeluju ruska Sberbanka i naftna tvrtka Zarubežnjeft koja je ujedno vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu.


Predsjednik Upravnog odbora "Gazprom SPG Technology" Aleksej Konstantinovič Kahidze podsjetio je kako je ukapljeni plin diljem svijeta važan nadomjestak drugim izvorima energije pa bi tako trebala pomoći i u slučaju RS.


Ukapljeni plin proizveden u Zvorniku trebao bi biti distribuiran uglavnom na tržište tog entiteta.


U RS, za raziliku od Federacije BiH, plinska mreža gotovo da ne postoji, a njena gradnja se tek planira, no isključivo oslanjanjem na prirodni plin koji se nabavlja iz Rusije.


Vlasti RS opetovano su odbijale sve zahtjeve tvrtke BH Gas koja upravlja glavninom plinske mreže u BiH da se država poveže na europsku plinsku mrežu spajanjem na magistralni plinovod kod Slavonskog Broda.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI