Član Predsjedništva BiH odluku suda nazvao zločinačkom

Logoraši pokreću tužbe protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića zbog negiranja haške presude Prliću i drugima

Hronika 15.12.17, 16:01h

Logoraši pokreću tužbe protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića zbog negiranja haške presude Prliću i drugima
Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH, navode iz Udruženja

 

Udruženje logoraša Mostar podnijet će krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te zastupnika u Saboru Hrvatske Bože Ljubića, zbog negiranja haške presude Prliću i drugima, javlja agencija Patria.

 

Upravni odbor Udruženje logoraša Mostar održao je u četvrtak proširenu sjednicu, zajedno sa predsjednikom Skupštine i predsjednikom Nadzornog odbora tog udruženja, na kojem je donesena odluka da Udruženje ide s tužbom protiv Čovića i Ljubića, i to zbog negiranja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju bivših čelnika samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg Bosne od 29. novembra ove godine.

 

„Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH“, navode iz Udruženja, podsjećajući na Čovićevo i Ljubićevo javno negiranje presude Međunarodnog suda.

 

udruzenje-logorasa-mostar

 

Žalbeno vijeće Haškog suda, pod predsjedavanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je krajem novembra da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u BiH, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom BiH tokom rata i to preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u BiH od strane Hrvatske, odnosno udruženi zločinački poduhvat.

 

Bivši predsjednik samoproglašene Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

 

Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.

 

Lideri bosanskih Hrvata kao i većina političara iz Hrvatske, računajući premijera i predsjednicu Hrvatske Andreja Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović prvobitno su izjavili da ne priznaju odluku Haškog suda. Dragan Čović je presudu nazvao zločinačkom.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI