dizanje energije

Vaša 'formula za sreću' je serotonin: Znate li kako ga podignuti na prirodan način?

Lifestyle 14.12.17, 20:52h

Vaša 'formula za sreću' je serotonin: Znate li kako ga podignuti na prirodan način?
Serotonin nam pomaže u regulaciji sna, apetita i raspoloženja, to je neurotransmiter koji je od velikog značaja za naše mentalno i fizičko zdravlje

 

Serotonin je naša "formula" za sreću. Evo kako da podignete nivo ovog hormona na prirodan način- piše Oslobodjenje

 

Ostavio vas je dečko? Pod nepodnošljivim ste stresom na poslu? Osjećate se kao da ste u bezizlaznoj situaciji? Šta god da je u pitanju, vjerovatno ste nekad poželjeli da imate neku "magijicu" da sebi popravite raspoloženje, i, pogodite! Imate je! Serotonin, hormon sreće koji luči naše tijelo ima upravo taj zadatak, da učini da se osjećamo dobro, šta god da se dešava.

 

Serotonin nam pomaže u regulaciji sna, apetita i raspoloženja, to je neurotransmiter koji je od velikog značaja za naše mentalno i fizičko zdravlje.

 

Nizak nivo serotonina ponekad može da vodi i u depresiju, i zbog toga nije loše da znate da možete da podstaknete lučenje ovog hormona i na sasvim prirodan način, bez upotrebe lijekova.

 

Evo pet naučno dokazanih "strategija" koje vam u tome mogu pomoći:

 

Vježbanje

 

Ovo ste sigurno već čuli, ali nije na odmet da se podsjetimo. Vježbanje podstiče lučenje endorfina, endorfini nas čine sretnima. Evo kako to funkcioniše: kad vježbamo, naše tijelo oslobađa čitav niz neurohemikalija, uključujući i serotonin i dopamin, koji su kreirani tako da se bore protiv bilo kakve neprijatnosti u mišićima i da vam omoguće da izvedete pokrete koje želite. Prema rezultatima istraživanja Univerziteta u Vermontu, dvadesetominutni trening dovoljan je da vam održi raspoloženje "na visini" tokom sljedećih 12 sati.

 

Najbolji pristup je da izaberete tip treninga u kojem stvarno uživate. Ako ne volite da trčite, idite na plivanje, ako vam je to dosadno, radite vježbe snage. Jer, trening ima taj pozitivan efekat samo ako u njemu uživate.

 

Masaža

 

Masaža prilično efikasno ublažava posljedice anksioznosti i depresije, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Majamiju. Terapija masažom snižava nivo kortizola (hormona stresa) za čitavih 53 odsto, a podiže nivo serotonina. Samo naprijed, dakle, počastite se masažom povremeno, i smatrajte da je to "ljekar naredio".

 

Sunce

 

Ugrabite svaki zračak sunca tokom ovih tmurnih dana. Ako možete sebi to da dozvolite, kratka šetnjica u toku prijepodneva, po ovom zimskom suncu učiniće čuda za vaše raspoloženje. Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da je nivo serotonina u organizmu viši tokom sunčanih dana nego kad je oblačno.

 

Pazite šta jedete

 

Jedno od najboljih prirodnih "sredstava" za podizanje nivoa serotonina su orašasti plodovi. A ako ne volite da grickate lješnike, orahe, bademe, isti efekat možete da postignete i ako jedete ananas, šljive i paradajz.

 

Meditacija

 

Meditativne tehnike opuštanja snižavaju krvni pritisak i podižu nivo serotonina. Samo trideset minuta meditacije može da pomogne u ublažavanju simptoma depresije, pokazala je studija sa Džons Hopkins univerziteta, piše Women's Health.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI