izazovi roditeljstva

Problem riješen: Kako uspavati dijete koje ne želi spavati po danu?

Lifestyle 14.12.17, 16:32h

Problem riješen: Kako uspavati dijete koje ne želi spavati po danu?
Količina sna ovisi o dobi djeteta. Novorođenčad spava većinu dana, a nakon šest mjeseci bebe prosječno spavaju oko dva sata prijepodne i dva sata poslijepodne

 

U dobi od dvije godine prosječno spavaju oko dva sata poslijepodne, a s četiri i pet mnoga će djeca potpuno odustati od dnevnog spavanja, ali će noću spavati oko 12 sati.
 

MNOGIM je roditeljima teško privoljeti dijete na dnevno spavanje. Oko njih se toliko toga događa i mnoge stvari ih zanimaju pa im je spavanje, koje im je neophodno, jednostavno gubljenje vremena.

 

Količina sna ovisi o dobi djeteta. Novorođenčad spava većinu dana, a nakon šest mjeseci bebe prosječno spavaju oko dva sata prijepodne i dva sata poslijepodne. U dobi od dvije godine prosječno spavaju oko dva sata poslijepodne, a s četiri i pet mnoga će djeca potpuno odustati od dnevnog spavanja, ali će noću spavati oko 12 sati.

 

Kako uspavati dijete tijekom dana?

 

1. Ne pretvarajte vrijeme drijemeža u bitku. Pokušajte postaviti rutinu i učiniti je pozitivnim iskustvom za dijete koje će se moći prilagoditi rasporedu ako se provodi svakodnevno.

 

2. Napravite opuštajuću atmosferu 30 minuta prije odlaska na spavanje. Pazite da je dijete sito i da se lagano počne opuštati, možda uz priču ili mirnu igru. Imajte na umu da je važna i kvaliteta sna, tako 30 minuta kvalitetnog sna znači više od dva sata nemirnog okretanja u krevetu.

 

3. Bebama pokažite da počinje vrijeme za spavanje tako da prigušite svjetlo, upalite laganu glazbu, ugasite televizor, pročitate im priču i slično. Neka rutina bude svaki dan ista kako bi znali da tada trebaju zaspati.

 

4. Kod veće djece, ako odbiju spavati, pokušajte ih nagovoriti na tihu igru ili čitanje slikovnice u krevetu. Nerijetko će od toga zaspati sami.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI