OTIŠAO VELIKI BORAC I OPTIMISTA

Posljednja želja Azre Ikalović, osnivača Udruženja Iskra: Umjesto cvijeća novac donirajte bolesnima

Hronika 13.12.17, 15:44h

Posljednja želja Azre Ikalović, osnivača Udruženja Iskra: Umjesto cvijeća novac donirajte bolesnima
Vijest o smrti Azre, osnivača ovog udruženja i neformalnog vođe svih žena oboljelih od karcinoma dojke u RS i BiH, potresla je mnoge koji su je poznavali kao velikog borca i optimistu

Azra Ikalović (56), predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra", preminula je nakon hrabre borbe protiv raka duge 20 godina, a kako kažu članice ovog udruženja - "Iskra" će nastaviti da radi jer je upravo to bila njena želja.


"Nas je zavjetovala da 'Iskra' nastavi dalje njenim putem i to nam je ostalo u nasljeđe. Zbog nje i svih ostalih žena neće biti lako, ali moramo izdržati", kazala je Suzana Kekić, sekretar Saveza žena "Iskra".


Vijest o smrti Azre, osnivača ovog udruženja i neformalnog vođe svih žena oboljelih od karcinoma dojke u RS i BiH, potresla je mnoge koji su je poznavali kao velikog borca i optimistu.


Učestvovala je u osnivanju Udruženja "Iskra" 2003. godine. Prvi cilj je bio borba za regulisanje osnovnih prava žena oboljelih od ove bolesti, za preglede, zakazivanje i dijagnostiku.

 

Drugi cilj je bila edukacija zdrave populacije.


Komemoracija će se održati u Banskom dvoru u Banjaluci u 11 časova, a sahrana će biti na Novom groblju u 14 časova.


Njene drugarice su neutješne i kažu da će im zauvijek ostati u srcima.


"Kako da se osjećam sada... Nikako! Sa njom sam provodila svaki dan, tu u kancelariji Udruženja smo zajedno sjedile. Ostale žene su shrvane, vjerovale su u nju kao u Boga. Ne možemo doći sebi, još nismo ni svjesni šta se dogodilo - da Azre više nema", govori Kekićeva.


Azra je, kažu, imala jednu od posljednjih želja: svima onima koji su naumili da joj donesu cvijeće na grob govorila je ranije da novac koji bi tako potrošili doniraju Udruženju i oboljelim ženama.


"To je bila njena želja, tako ćemo i uraditi. Takva je bila čitav život, uvijek je sve druge i Udruženje stavljala na prvo mjesto, sebi je bila zadnja. Eto, tako i u posljednjim trenucima života. Izgubili smo velikog čovjeka, druga, prijatelja, ali i humanitarca", kroz suze priča Kekićeva.


Metastaze su uzele maha kod Azre već pet godina, ali je, kažu njene koleginice, bolest ipak nekako držana pod kontrolom.


"Do posljednjih 20 dana unazad se uopšte nije znalo da je takvo stanje, sve dok nije otišla na kliniku. Onda se vidjelo da je bolest uzela maha i znalo se tada da je došao kraj. Bila je svjesna svega", govori Kekićeva.


Azrini tragovi više su nego vidljivi i samo ih treba nastaviti slijediti, što će, sigurni smo, i biti urađeno.


"Nezavisne novine" izražavaju iskreno saučešće njenoj porodici i svim članicama "Iskre".

 

(Nezavisne,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI