PREDSJEDNIK SRBIJE O SUSRETU S MAKRONOM

Poslije 18 godina...Vučić: Francuska se vraća u Srbiju na velika vrata

Front 13.12.17, 11:14h

Poslije 18 godina...Vučić: Francuska se vraća u Srbiju na velika vrata
Važno je da se vežemo za Francusku kao što je to slučaj s Njemačkom, onda nećemo imati nikakve bojazni u budućnosti. Na ozbiljan način želim da kažem nešto što je izvanredno za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u ekskluzivnom razgovoru za Kurir ispričao kako je izgledao susret u četiri oka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali i njegovom suprugom Brižit.

 

On ističe koliko posjeta Makrona, koju je potvrdio za sljedeću godinu, može da pomogne Srbiji na evropskom putu, ali i navodi s kojim je još državnicima imao prilike da razgovara i koliko su kontakti na najvišem nivou važni za našu zemlju. Vučić je opisao i kako je izgledao razgovor sa Srbinom iz Francuske koji je zaustavio saobraćaj kad ga je vidio.

 

Učestvovali ste na samitu svjetskih lidera o klimatskim promjenama. Bili ste jedini šef države sa zapadnog Balkana. Kakvi su vaši utisci poslije razgovora s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom?

 

- Veoma je važno učestvovati na ovakvom samitu, ne samo zbog poplava i suša s kojima se suočavamo, a koje nedovoljno razumijemo i malo se bavimo ovom veoma važnom temom. Imao sam prilike da s predsednikom Francuske razgovaram u četiri oka. Možete da mislite u kakvoj je gužvi on bio, ali sam uspio da dobijem nekoliko minuta s njim nasamo. Nije bilo više vremena jer je još troje ili četvoro lidera takođe čekalo na prijem.

 

O čemu ste razgovarali?

 

- O našim bilateralnim odnosima. Francuska je uz Njemačku vodeća snaga Evropske unije. Naravno, bilo je riječi o našem evropskom putu, našim ekonomskim bilateralnim odnosima. Naša trgovinska razmjena se uvećava iz godine u godinu. Prošle godine iznosila je 900 miliona evra, ove godine ići će do milijardu. Ali mi time nismo zadovoljni, želimo da ona bude još veća, a posebno naš izvoz u Francusku, koji je ove godine porastao za 17,8 odsto. Takođe, hoću da kažem da smo razgovarali o novim investicijama Francuske, pričali smo o interesovanju francuskih kompanija za Aerodrom Beograd, „La Farž“ i „Meridijanu“, i onom što je već urađeno u vezi s preradom otpada u Vinči. To će biti najveća investicija u privatno-javnom partnerstvu u cijelom regionu tog tipa - oko 300 miliona evra je vrijednost investicije. Dakle, Francuska se polako, ali sigurno vraća ne samo na zapadni Balkan već i u našu Srbiju, što me posebno raduje. Razgovarali smo i o drugim stvarima.

 

Kojim konkretno?

 

- Predsednik Makron mi je potvrdio da će prije ljeta doći u Srbiju.

 

Koliko je to važna posjeta, s obzirom na to da će se dogoditi na tom nivou prvi put poslije 18 godina? Da li Francuska može da bude naš jak saveznik na putu ka EU? Kakva su vaša očekivanja?

 

- Naša očekivanja su velika. Kao što vidite, ekonomska saradnja raste i napreduje. Francuska ima sve veći interes u Srbiji, i to ne samo ekonomski već i politički. Važno je da se vežemo za Francusku kao što je to slučaj s Njemačkom, onda nećemo imati nikakve bojazni u budućnosti. Na ozbiljan način želim da kažem nešto što je izvanredno za Srbiju. Ako 2018. posjeti Srbiju, a danas mi je to lično potvrdio predsjednik Makron, i to ne u kurtoaznom razgovoru, već smo na ozbiljan način govorili o datumima, kad se ta posjeta realizuje, mislim da ćemo imati još mnogo toga što će nas vezivati. Svaka nova investicija u našu zemlju i dolazak svake nove uspješne kompanije u našu zemlju je uspjeh, znači veći interes Francuske za napredak Srbije. Pa neće ona da siječe grane na kojima sjedi. Ako sve to ojačamo značajnim političkim vezama, to znači da ćemo uspjeti da obezbijedimo i te kako bitnu i važnu francusku podršku.

 

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

 

(Kurir,BLIN MAGAZIN/ljk)

 

 

BLIN
KOMENTARI