sastao se s marinom pendeš

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin: Želimo mirnu i stabilnu BiH

Front 13.12.17, 11:25h

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin: Želimo mirnu i stabilnu BiH
Ministrica Pendeš nakon sastanka delegacija dvije zemlje je kazala da je plan aktivnosti između dvije zemlje skoro u potpunosti ispunjen

 

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju predvodi ministar odbrane Aleksandar Vulin, boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH. Vulina je dočekala ministrica odbrane Marina Pendeš, a upriličen je svečani doček- piše Patria.

 

Ministrica Pendeš nakon sastanka delegacija dvije zemlje je kazala da je plan aktivnosti između dvije zemlje skoro u potpunosti ispunjen.

 

- Plan aktivnosti i svega što smo planirali je skoro u potpunosti ispunjen, s tim da smo dali dodatne ideje na boljoj saradnji i razmjeni časnika. Zahvalni smo ministru Vulinu koji je za vrijeme požara dao svoje resurse na raspolaganje - kazala je Pendeš.

 

Zajednički zaključak je da su mir i stabilnost zajednički ciljevi obje zemlje.

 

- Zajednički smo se usaglasili da je mir i stabilnost nešto što je zajedničko za obje zemlje. Zajednički sudjelujemo u Medical Task Forces, a usaglasili smo da u okviru javnih nabavki možemo razgovarati o boljoj saradnji kako bismo iskoristili resurse u Srbiji i BiH. Ocjenjujem da je ova posjeta jako bitna, da je posjeta prijateljske zemlje i da je bitna za cijeli region - istakla je Pendeš.

 

Ministar Vulin se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i kazao da je i u cilju Srbije "mirna i stabilna BiH".

 

- Želim da se zahvalim na srdačnoj dobrodošlici i Srbiji je najvažnija mirna i stabilna BiH u kojoj se ljudi i narodi dobro osjećaju i koja se razvija. Mi imamo dosta prostora za saradnju. U našoj vojnoj akademiji se školuje 27 oficira OS BiH i srećni smo što možemo na njih prenijeti znanja i iskustva kako bismo od njih napravili dobre oficire koji će brinuti o sigurnosti svoje zemlje. Razgovarali smo o budućnosti, položajima odbrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje možemo pružiti jedni drugima. Vjerujem da zajedničko poznavanje međunarodnog prava može doprinijeti boljem razumijevanju - kazao je Vulin.

 

Vulin je kazao da je država Srbija "apsolutno okrenuta miru i kao regionalni faktor je jedan od garanta mira. Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije došla iz Srbije".

 

Srbijanski ministar je ovu priliku iskoristio i kazao da je "prije nešto više od dvije godine došlo do pokušaja ubistva Aleksandra Vučića i još uvijek nemamo odgovor na to."

 

U ponedjeljak je u BiH boravio i ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković. Razgovarano je o mogućnostima saradnje dvije vojske posebno kada su u pitanju krizne situacije. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI