punih šest mjeseci protesta boraca

Ispratili i snijeg i vjetar pred Vladom FBiH: Najžalosnije je što narod ne zna ni da postojimo...

Hronika 13.12.17, 08:11h

Ispratili i snijeg i vjetar pred Vladom FBiH: Najžalosnije je što narod ne zna ni da postojimo...
I Bakir Izetbegović se složio s nama i rekao da tražimo pravedan registar, kaže Nazil Velić

 

Usvajanje i objava jedinstvenog registra boraca, borački dodatak, te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja zahtjevi su na čije ispunjenje demobilisani borci, koji protestuju u parku ispred zgrade Vlade FBiH, čekaju punih šest mjeseci. Pred zgradu Vlade došli su 12. juna, a pomaka u rješavanju njihovih zahtjeva još nema- piše Oslobodjenje.


- Mnogi nisu vjerovali da ćemo zimu dočekati ovdje, a evo nas. Najžalosnije nam je što narod ne zna da mi postojimo, da smo tu u Sarajevu. Mediji su zatajili, posebno televizije. Ispratili smo i prve snjegove, a sad smo mislili da će vjetar sve iščupati. Punih šest mjeseci je prošlo otkako smo došli po svoja prava. Ostajemo i dalje uz ona tri zahtjeva i nećemo ići nigdje dok oni ne budu ispunjeni, kaže nam Nazil Velić iz Bugojna.


Dodaje da je proteklih dana nekih pomaka bilo, bar kada su razgovori o njihovim zahtjevima u pitanju.

 

- Delegacija od četiri borca bila je u ponedjeljak na sastanku sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i ministrom Salkom Bukvarevićem. Izetbegović se složio sa nama u većini stvari - tražili smo jedinstveni registar po ratnim jedinicama, gdje je on rekao “ministre, borci traže pravedan registar”. To je bio prvi sastanak da nas je neko primio i dobro saslušao. Podvukao je svima da je ovo što mi tražimo logično. Mi jednostavno tražimo svoje, ono što smo zacrtali prvog dana, kaže Velić.

 

Uslovi u kojima demobilisani borci borave iz dana u dan su teži, no naglašavaju po ko zna koji put da nema odustajanja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI