foto/ oni su najbolji u bih

Izabrani bh. sportisti 2017. - Damir Džumhur i Larisa Cerić, a slijede ih...

Sport 12.12.17, 21:46h

Izabrani bh. sportisti 2017.  - Damir Džumhur i Larisa Cerić, a slijede ih...
Domaćin najrelevantnijeg izbora u BiH i ovaj put je bio hotel "Holiday" u Sarajevu

 

Izvor: Nezavisne novine

 

Teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

 

Domaćin najrelevantnijeg izbora u BiH i ovaj put je bio hotel "Holiday" u Sarajevu. Izbor sportiste za 2017. godinu održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na čelu sa predsjedavajućim Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH. Žiri kojim je predsjedavala proslavljena bh. košarkašica Mara Lakić-Brčaninović proglasio je najbolje što je bh. sport iznjedrio u godini koja je na izmaku.

 

Džumhur, koji je prošle godine osvojio srca čitalaca "Nezavisnih", u 2017. godini je otišao korak dalje i istorijskim rezultatima za bh. tenis i bh. sport uopšte došao do zaslužene titule najboljeg sportiste BiH. U godini na izmaku 25-godišnji Sarajlija je postao prvi bh. igrač sa osvojenim ATP naslovom, a osvojio je dva iz serije 250. Nakon prvog finala ATP turnira u Vinston Sejlemu, te polufinala u Los Kabosu, Džumhur je stigao u Sankt Peterburg, gdje je došao do istorijskog uspjeha i osvojio ATP turnir iz serije 250. U finalu je savladao Fabija Fonjinija 2:1, a nedugo zatim podigao pehar i na turniru iz iste serije u Moskvi. Tada je u velikom finalu bio bolji od Rikardasa Berankisa, takođe s 2:1.

 

damir-dzumhur


Čudesni Džumi je zahvaljujući fenomenalnim igrama u drugom dijelu sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang-liste. Iako je već počeo sa pripremama za novu sezonu, Džumhur je avionom iz Beograda stigao u Sarajevo kako bi preuzeo zasluženo priznanje koje mu je uručio Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

"Drago mi je prije svega da sam prošle godine dobio nagradu čitalaca 'Nezavisnih', koja mi je mnogo značila. Nagrada najboljeg sportiste je stvarno šlag na kraju sezone, zbog koje sam oduševljen. Presretan sam zbog nagrade, to je velika stvar za mene i samo još jedan podstrek da pravim još bolje rezultate. Zahvaljujem svima, prije svega 'Nezavisnim novinama' i BHRT-u i onima koji su prepoznali ono što sam napravio ove godine. Takođe, želim da zahvalim roditeljima koji su mi, uz djevojku, najveća podrška", poručio je Džumhur, kojem su najveći konkurenti za nagradu bili fudbaler Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa.

 

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Reprezentativka BiH pod palicom selektora Branislava Crnogorca osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi, da bi potom nastavila nizati medalje i na gran pri takmičenjima. Druga na svjetskoj rang-listi je u bogatu kolekciju dodala zlatna odličja iz Zagreba i Antalije, te zlato s Evropa opena održanog u Minsku. Kruna sezone, ali i karijere je stigla prošlog mjeseca, kada je u marokanskom Marakešu osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Radi se o najprestižnijoj kategoriji u džudo sportu, te je ovim podvigom ostvarila jedan od najvećih rezultata za BiH u olimpijskim individualnim sportovima.

 


"Drago mi je što sam peti put izabrana za najbolju sportistkinju u izboru 'Nezavisnih' i BHRT-a, kojima ovaj put još jednom zahvaljujem, kao i stručnom žiriju, Olimpijskom komitetu BiH. Ovakve nagrade su uvijek motiv za dalji rad, a meni će, nadam se, i ova poslužiti da ostvarujem vrhunske rezultate. Želim da iskoristim priliku da zahvalim porodici, treneru Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi, generalnom sekretaru Džudo saveza BiH, kao i svima koji su mi pružali podršku", istakla je Cerićeva, koja je bila u najužoj konkurenciji sa džudistkinjom Aleksandrom Samardžić i takmičarkom u biciklizmu Lejlom Tanović.

 

Sa­ša Ko­pa­nja, za­mje­nik di­re­kto­ra "Ne­za­vi­snih", is­ta­kao je da je ispi­sa­na 17. stra­ni­ca spor­tske is­to­ri­je BiH.

 

"To nas u 'Ne­za­vi­snim no­vi­na­ma' či­ni izu­ze­tno po­no­snim i sre­tnim. U pro­je­ktu Izbo­ra naj­bo­ljeg spor­tis­te BiH smo od prvog da­na oda­ni sa­mo je­dnom ci­lju, a to je po­drška na­šim spor­tis­ti­ma i pro­mo­ci­ji is­tin­skih spor­tskih i ljud­skih vri­je­dnos­ti. Kao i 27. de­cem­bra 2001, ka­da smo iza­bra­li prvog naj­bo­ljeg spor­tis­tu BiH, i da­nas s is­tim ža­rom pristupamo pri­či ko­ja obje­di­nju­je naj­bo­lje spor­tske am­ba­sa­do­re na je­dnom mjes­tu i sla­vi nji­hov us­pjeh", izme­đu os­ta­log je ka­zao Ko­pa­nja.


Na gala večeri su tradicionalno dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea. "Igosi" su suvereno odbranili duplu krunu u BiH, dok su u regionalnoj ABA ligi zauzeli sjajno peto mjesto. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH, koja se može pohvaliti vrhunskim rezultatima sa najvećih međunarodnih takmičenja.

 

larisa-ceric

 

Ideja vodilja Izbora je podrška bh. sportu i sportistima, a u skladu s tim su i nagrade za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu, koje su otišle u ruke reprezentativke BiH u tekvondou Katarine Kraišnik i karatiste Muniba Dedovića. Kraišnikova je supertalenat potvrdila osvajanjem zlatne medalje na kadetskom prvenstvu Evrope u Budimpešti, dok je Dedović stigao do bronze na Svjetskom kadetskom prvenstvu na Tenerifi.

 

Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova laskava titula pripala je Univerzitetskom sportskom društvu Bosna, koje ove godine slavi veliki jubilej - 70 godina postojanja, a u ovih sedam decenija USD Bosna je izrasla u najmasovniju i najkvalitetniju sportsku organizaciju u BiH.

 

Stručni žiri je nagradu za fer-plej dodijelio fudbalskom treneru Slavenu Musi, koji je priznanje zaslužio nakon što je odlučio da ispravi grešku sudijske trojke, koja je dosudila nepostojeći aut za njegovu ekipu.

 

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena, koja je od ove godine članica "Kuće slavnih", zatim Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u evropskim okvirima, te Milanku Mučibabiću, višestrukom šampionu u džudou, koji je dao veliki doprinos u razvoju i omasovljenju džudo sporta u BiH.

 

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Bh. momci su ove godine na Evropskom prvenstvu u Poreču osvojili bronzanu medalju. Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, kapitenu Košarkaškog kluba invalida Vrbas, koji je sa svojim timom četvrti put osvojio NLB ligu.

 

Sedamnaestim Izborom najboljeg sportiste BiH zaokružena je sportska priča za 2017. godinu, a svečana manifestacija proglašenja direktno je prenošena putem BHRT 1 i portala www.nezavisne.com i www. bhrt.ba. U muzičkom dijelu manifestacije nastupili su Ilma Karahmet u pratnji Amila Loje, te poznati kompozitor i pijanista Vlado Podani.

 

Saviću nagrada čitalaca


Srca čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala "nezavisne.com" ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić.

 

Iza takmičara Kajak-kanu kluba Vrbas M:tel je uspješna sezona, a potvrda kvaliteta je poziv Svjetske kajakaške federacije da, kao jedan od samo deset kajakaša iz cijelog svijeta, ovog mjeseca nastupi na trkama u Kini.

 

SVI DOBITNICI


2001. Godina

Najbolji sportista

Hasan Salihamidžić (fudbal)

2002. godina

Najbolji sportista

Denis Muhović (karate)

2003. godina

Najbolji sportista

Lejla Ferhatbegović (karate)

2004. godina

Najbolji sportista

Đorđe Paštar (kuglanje)

2005. godina

Najbolji spotista

Markica Dodig (boćanje)

2006. godina

Najbolji sportista

Enid Tahirović (rukomet)

2007. godina

Najbolji sportista

Markica Dodig (boćanje)

Najbolja sportistkinja

Arnela Odžaković (karate)

2008. godina

Najbolji sportista

Memnun Hadžić (boks)

Najbolja sportistkinja

Lusija Kimani (atletika)

2009. godina

Najbolji sportista

Edin Džeko (fudbal)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2010. godina

Najbolji sportista

Nermin Potur (karate)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2011. godina

Najbolji sportista

Amel Mekić (džudo)

Najbolja sportistkinja

Dragana Knežević (rukomet)

2012. godina

Najbolji sportista

Mirza Teletović (košarka)

Najbolja sportistkinja

Ivana Ninković (plivanje)

2013. godina

Najbolji sportista

Zvjezdan Misimović (fudbal)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2014. godina

Najbolji sportista

Nikola Prce (rukomet)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

2015. godina

Najbolji sportista

Amel Tuka (atletika)

Najbolja sportistkinja

Aleksandra Samardžić (džudo)

2016. godina

Najbolji sportista

Mirsad Terzić (rukomet)

Najbolja sportistkinja

Ivona Ćavar (karate)

2017. godina

Najbolji sportista

Damir Džumhur (tenis)

Najbolja sportistkinja

Larisa Cerić (džudo)

 

Članovi žirija


Stručni žiri i ove godine su činila ugledna imena iz sporta i medija, a ovim tijelom je predsjedavala Mara Lakić-Brčaninović.

 

Osim nje, odluke o laureatima donijeli su i Marijan Kvesić, Siniša Kisić, Izet Rađo, Muhamed Ibrahimbegović, Sead Pašić, Stanoje Štrbac, Dragan Škrba, Darko Ljubojević, Slađana Golić, Boris Spasojević, Zlata Zubac, Dušan Popović, Branislav Krunić, Saša Dalipagić, Ljubiša Majdov, Bibija Kerla, Vučeta Šipčić, Rade Ristović, Adis Osmanović, Medina Šehić (BHT 1), Dragan Novaković (RTRS), Kemal Ahmetović (FTV), Dario Mehmedović (FTV), Adnan Ljubović (BH radio 1), Sabahudin Vugdalić (OBN), Branko Majstorović (Oslobođenje), Muamer Tanović (Dnevni avaz), Nermin Kustura (klix.ba), Samir Šišić (faktor.ba), Dario Lukić (Dnevni list), Drago Moldovan (Sportske novosti), Adnan Beganović (sportsport.ba), Anel Kerić (scsport.ba), Dušan Repija (Glas Srpske), Edin Isanović (sport1.ba), Dragan Malić (NES radio), Goran Karać, Vedran Radenović i Edin Spržo (Nezavisne novine).

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI