sudi mu se za ratne zločine u bih i rh

MMKT: Franko Simatović na privremenoj slobodi

Hronika 12.12.17, 18:20h

MMKT: Franko Simatović na privremenoj slobodi
Kako je danas saopćio Mehanizam, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. januara

 

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale (MMKT) pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Franka Simatovića, kome se sudi po optužnici za ratne zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj.

 

Kako je danas saopćio Mehanizam, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. januara. Iz odluke sudija, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Scheveningenu 8. decembra, prenosi BIRN-Justice Report. 

 

U ponovljenom haškom procesu protiv Simatovića i Jovice Stanišića, bivšeg šefa SDB-a Srbije, nastupila je pauza zbog Božića i Nove godine. Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećoj nedjelji januara.

 

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u BiH i Hrvatskoj, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa teritorija Hrvatske i BiH. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI