vjetar nanio veće količine snijega

Haos u BiH: Zbog snažnog nevremena bez struje Han Pijesak, Foča, Kneževo

Hronika 11.12.17, 12:03h

Haos u BiH: Zbog snažnog nevremena bez struje Han Pijesak, Foča, Kneževo
Građani su bez električne energije ostali sinoć od 22.00 sata, a od jutros i bez vode zbog prekida napajanja crpnih pumpi na izvorištima Kraljeva gora i Štekavac

 

Kompletno područje opštine Han Pijesak od sinoć je bez električne energije zbog nestanka struje na dalekovodu Zalukovik usljed snježnog nevremena, rekla je Srni šef opštinskog Štaba za čišćenje lokalnih puteva Zora Gašević.

 

Građani su bez električne energije ostali sinoć od 22.00 sata, a od jutros i bez vode zbog prekida napajanja crpnih pumpi na izvorištima Kraljeva gora i Štekavac- piše BHRT.

 

Gašević kaže da je lokalna putna mreža na području opštine Han Pijesak juče uglavnom očišćena, dok su na nekim područjima, kao što su selo Džimrije, Karaula i put ka izvorištu Kraljeva gora, prinuđeni danas ponovo čistiti snijeg koji je nanio vjetar.

 

Mehanizacija će danas čistiti puteve prema udaljenim selima Rubinići, Kape, Krivače i nekoliko sela do Gođenja.

 

Foča: Dalekovod “Buk Bijela” bez napona, radnici “Elektrodistribucije” na terenu

 

Veliki dio opštine Foča je bez struje, a kvarove je izazvao snijeg koji je padao prethodnog vikenda, potvrđeno je u fočanskoj “Elektrodistribuciji”.

 

Bez napona je dalekovod “Buk Bijela” koji strujom napaja sva sela od Buk Bijele do Tjentišta i Vrbnice, kao i dalekovod “Čelebići”, zbog čega je bez struje veliki broj sela na području od Zavaita do Čelebića.

 

Struju nemaju ni stanovnici na području Miljevine, zatim Kozje Luke, Trnovače, Kuta i Baljevog polja.

 

Električari su juče uspjeli da saniraju kvarove na dalekovodu “Kmur” i da obezbijede struju za Brod na Drini.

 

Električne energije nestajalo je i u Lazarevu, ali je kvar brzo saniran.

 

Kao i početkom prošle sedmice, kvarove su izazvali težak snijeg i oborena stabla, a radnici “Elektrodistribucije” su na terenu i ulažu velike napore da osposobe dalekovode, saopšteno je iz te kompanije.

 

Kneževo bez struje duže od 24 sata

 

U Kneževu je proglašeno vanredno stanje zbog posljedica nevremena koje je pogodilo teritoriju te opštine, javila je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

 

Na regionalnom putu Banjaluka – Kneževo saobraćaj je obustavljen zbog stabala koja su se srušila na kolovoz, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske. Nadležne ekipe izlaze su na terenu i pokušaće da omoguće uspostavljanje saobraćaja.

 

Prema riječima načelnika opštine Gorana Borojevića, raščišćena je jedna traka puta, ali zbog vjetra koji ne prestaje da duva svakog trenutka prijeti opasnost od pada novih stabla.

 

Načelnik je naglasio da je rizično kretanje vozilima ovim putem, te da su uspostavljene kontole na ulazu i izlazu tom dionicom, koje upozoravaju putnike na moguću opasnost.

 

U prekidu je nastava u osnovnoj školi, a časovi u ovdašnjem srednjoškolskom centru su skraćeni, rekao je načelnik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI