SASTANAK U SARAJEVU

Premijer Novalić i zamjenik turskog premijera Akdağ razgovarali o ekonomskoj saradnji

Hronika 08.12.17, 21:02h

Premijer Novalić i zamjenik turskog premijera Akdağ razgovarali o ekonomskoj saradnji
U razgovorima je naglašena dosadašnja dobra saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Turske, posebno u oblastima privrede, turizma, trgovine, kulture i obrazovanja

 



 

Premijer Federacije BIH Fadil Novalić primio je večeras, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Vlade Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Turske Recepom Akdağom. Sastanku je prisustvovao ambasador Turske u BiH Haldun Koč.


U razgovorima je naglašena dosadašnja dobra saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Turske, posebno u oblastima privrede, turizma, trgovine, kulture i obrazovanja.


Istaknuto je da dvije prijateljske države imaju jako dobro izbalansiran izvoz i uvoz proizvoda, što je dokaz dobrih trgovinskih odnosa koji su od značaja za ekonomsku saradnju dvije države.


Premijer Novalić je informirao članove turske delegacije o provedbi ekonomskih reformi u Federaciji BiH, koje su, prvi puta nakon nekoliko godina, doprinijele rastu zaposlenih i povećanju bruto društvenog proizvoda.


- Nadamo se da će budući veliki infrastrukturni projekti i nastavak reformi potpomoći još većem rastu BDP-a i da ćemo postići stopu od 4,5 posto - naglasio je federalni premijer.


Govoreći o ekonomskoj saradnji između Turske i BiH, zamjenik premijera Turske Akdağ je rekao da je trgovinska razmjena, koja je 1996. godine iznosila 160 miliona dolara, sada 600 miliona dolara.


- Cilj je da 2019. godine bude dostignuta cifra od milijardu dolara trgovinske razmjene, što će doprinijeti ekonomskoj saradnji i većim turskim investicijama u BiH - rekao je Akdağ. 


Sagovornici su se složili da će dobra saradnja biti realizirana i prilikom provedbe budućeg projekta izgradnje brze ceste od Sarajeva do Beograda. Turska strana, kako je istaknuto, u izgradnji putne infrastrukture posjeduje veliko iskustvo i znanje koje je spremna podijeliti u realizaciji ovog projekta.


- Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima uspostave bolje saradnje u oblasti zdravstva i razmatrane mogućnosti primjene turskih iskustava u unapređenju efikasnosti zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH - saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI