Vođa Srpske radikalne stranke

Šešelj nema namjeru da se vraća u Haag: Ubio bih se, ali polako, da ih mučim

Hronika 08.12.17, 13:16h

Šešelj nema namjeru da se vraća u Haag: Ubio bih se, ali polako, da ih mučim
Šešelja 13. decembra u Haagu očekuje žalbena rasprava po presudi za ratne zločine

 

Vođa Srpske radikalne stranke, zastupnik u Skupštini Srbije i neosuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj izjavio je da se nema namjeru vraćati u Haag, gdje ga 13. decembra očekuje žalbena rasprava po oslobađajućoj presudi za ratne zločine, piše u petak beogradski tisak.

 

Šešelj je za beogradski list Kurir rekao da ga presuda i ICTY više uopće ne zanimaju pa ni pod cijenu života i da ga u Haag mogu odvesti "samo u lancima". Na pitanje o tome bi li se odlučio na samoubistvo, kao što je to napravio bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak, za čiji je postupak ranije rekao kako je "vrijedan poštovanja", Šešelj  je rekao da bi to učinio suptilnije, a "ne na prepad".

 

Vođa radikala kaže kako bi započeo štrajk glađu "javno i pred kamerama" i u tome bi bio "ustrajan i išao do kraja".

 

"Ja to ne bih uradio na prepad, nego polako, da ih mučim. Započeo bih štrajk glađu, i to javno, pred kamerama, dok ne ispune moje uvjete. Ako ih ne ispune, oni znaju da sam spreman ići do kraja. Znaju oni to i zato me se plaše", rekao je Šešelj.

 

On je tokom suđenja u Haagu već jednom štrajkao glađu 28 dana nakon što su mu, zbog nepoštovanja suda, bili zabranjeni posjeti članova porodice.

 

Šešelja 13. decembra u Haagu očekuje žalbena rasprava po presudi za ratne zločine.

 

Sud je priopćio da će, u slučaju da se Šešelj ne odazove na raspravu, njegove interese zastupati branitelj po službenoj dužnosti.

 

Šešelja je haški sud prvostepenom presudom oslobodio krivice po svim tačkama optužnice za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i protiv vojvođanskih Hrvata.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 

BLIN
KOMENTARI