Nedostatak radne snage u Hrvatskoj

Zbog čega radnici iz BiH izbjegavaju raditi na hrvatskoj obali?

Hronika 08.12.17, 10:48h

Zbog čega radnici iz BiH izbjegavaju raditi na hrvatskoj obali?
Jedna od popularnih "baza" iz koje su hrvatske firme crpile radnu snagu je i BiH čiji su građani radili na hrvatskoj obali te u firmama u Zagrebu i Slavoniji

 

Čak 20.000 sezonaca nedostajalo je poslodavcima u ovogodišnjoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj. 

 

Kako prenosi Glas Slavonije, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić procjenjuju da će deficit radnika u 2018, zbog nastavka masovnog odlaska sezonske radne snage van, premašiti 25.000 te da Vlada mora pronaći mjere za zadržavanje stanovništva, tj. radne snage podizanjem plaća u toj djelatnosti, promjenom porezne politike, mjerama poput prekvalifikacija i drugih.

 

Jedna od popularnih "baza" iz koje su hrvatske firme crpile radnu snagu je i BiH čiji su građani radili na hrvatskoj obali te u firmama u Zagrebu i Slavoniji. Situacija se mijenja, a posebno su pogođeni kafići, restorani i hoteli na jadranskoj obali. Zbog čega Bosanci izbjegavaju rad na hrvatskoj obali, objasnio je šef Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić.

 

- Mogu oni tražiti 29.000 stranih radnika, no pitanje je gdje će ih naći. Najbolji je naš, domicilni radnik, najjeftiniji je za poslodavca. Uvozni radnik neće zarađenu plaću trošiti kod nas, nego kod svoje kuće. Poslodavci razmišljaju o sezoncima iz BiH, a oni pak razmišljaju na način "ako već moram raditi izvan BiH, onda ću radije odabrati Austriju, Njemačku...jer ću tamo biti bolje plaćen" - kaže šef STUH-a Eduard Andrić ističući da hotelijeri zarađuju stotine miliona maraka, a plaće za obične radnike su i dalje iste.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI