Prema pisanju njemačkih medija

Podrška zločincima prelila čašu: Saradnik Angele Merkel lobira za uvođenje sankcija Dodiku

Front 08.12.17, 07:55h

Podrška zločincima prelila čašu: Saradnik Angele Merkel lobira za uvođenje sankcija Dodiku
Uvođenje sankcija bi, kako se navodi, podrazumijevalo zabranu putovanja Dodiku i "kliki" u sve zemlje članice EU

 

Njemačka bi uskoro mogla uvesti sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima, pišu ovih dana mediji u toj zemlji.

 

Kap koja je prelila čašu za Nijemce, koji već mjesecima intenzivno razmišljaju o uvođenju sankcija Dodiku, bila je podrška koju je prvi čovjek RS-a dao osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću nakon presude u Haškom tribunalu, prenosi Faktor.

 

- Ovdje je osuđeno naše pravo na slobodu, kuću i otadžbinu i to je neka vrsta kolektivnog suđenja. Zato moramo da se okupimo oko Republike Srpske i Srbije jer na međunarodnu zajednicu ne možemo da računamo - izjavio je Dodik nakon izricanja presude Mladiću u Hagu.

 

Za Ratka Mladića, dodao je on, "odavno je rezervisano mjesto srpskog heroja, koji je odavno ušao u pjesme". Prema Dodikovim riječima, za Srbe je Mladić "oduvijek bio heroj, jer je čovjek koji je u nemogućim uslovima organizovao i vodio vojsku RS sa ciljem da odbrani i sačuva slobodu svog naroda".

 

Kako piše jedan od najuglednijih njemačkih medija Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), kada se čuju izjave poput ovih Dodikovih o haškim osuđenicima, postaje jasno zašto Evropska unija nikako ne smije da u članstvo primi države u kojima neko sa ovakvim idejnim nazorima može biti predsjednik.

 

- No, zbog toga blokirati Bosni perspektivu članstva u EU bilo bi pogrešno, jer bi se time kaznili samo Bošnjaci i Hrvati u drugoj polovini zemlje. Ima mnogo boljih instrumenata. U Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i firmama bliskim režimu. Da li je previše zahtijevati od moćne EU da kazni šačicu bosansko-srpskih mangupčina, koji otvoreno slave najveće ratne zločine u Evropi od 1945? Možemo se nadati da nije - piše FAZ.

 

Uvođenje sankcija bi, kako se navodi, podrazumijevalo zabranu putovanja Dodiku i "kliki" u sve zemlje članice EU. Takva odluka, uz već postojeće sankcije SAD-a, za predsjednika RS-a praktično bi značila gotovo potpunu političku izolaciju i nemogućnost da obavlja svoju funkciju.

 

Iako se iz njemačke vlade još ne žele zvanično oglašavati o ovim navodima, nije tajna da neki od najbližih saradnika Angele Merkel već duže vrijeme smatraju da Dodika treba kazniti zbog njegovih političkih stavova koji su u apsolutnoj suprotnosti sa vrijednostima EU. Jedna od ključnih ličnosti koja bi mogla "presuditi" Dodiku u tom smislu je Michael Brand, utjecajni političar Demokršćanske unije (CDU), partije Angele Merkel, i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

 

Brand je od Njemačke zatražio da što prije uvede sankcije Miloradu Dodiku još u januaru ove godine, dva dana nakon što su SAD stavile predsjednika RS-a na "crnu listu".

 

- Sada je neophodna djelotvorna reakcija protiv onih koji podstiču rat na Balkanu. Diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju više samo ćutke posmatrati šta se dešava, jer vrijeme ističe. Dodikova najava, koja ide u pravcu jednostranog pomjeranja granica u Evropi, opasna je igra sa vatrom. Kada fitilj počne da gori, bit će prekasno – upozorio je tada Brand.

 

Nacionalisti u BiH, kao i na Kosovu i u Srbiji, testiraju koliko daleko mogu da idu u odnosu sa EU, ističe ovaj političar.

 

U svakom slučaju, ako bi se primjenjivali jednaki standardi za sve, EU bi mogla sankcionirati i "nositelja europskih vrijednosti", lidera HDZ-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je presudu Tribunala šestorki tzv. Herceg-Bosne nazvao "zločinom".

 

- Ni u jednoj riječi niste mogli čuti da je netko nešto osobno učinio. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a, pa i svim predstavnicima hrvatskoga naroda u BiH. Slobodan Praljak podnio je žrtvu da dokaže kako je nevin – kazao je Čović.

 

A kada je riječ o Miloradu Dodiku, pravi test za njega moglo bi biti imenovanje novog specijalnog izaslanika Washingtona za Balkan. U medijima se nagađa da bi nova izaslanica mogla postati bivša državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice, poznata po svojoj odlučnosti i nepokolebljivim stavovima, te kako će jedan od njenih prvih zadataka kada je u pitanju BiH biti upravo eliminacija Dodika sa političke scene.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI