Zbog pogoršanja vremenskih prilika

Civilna zaštita izdala posebne mjere: Odmah se zaštititi od od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra

Hronika 07.12.17, 19:49h

Civilna zaštita izdala posebne mjere: Odmah se zaštititi od od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra
Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete

 

Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je danas Preporuke pravnim i fizičkim licima u Kantonu Sarajevo za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra, zbog činjenice da se u narednom danima očekuje pogoršanje vremenskih prilika u našoj zemlji.

 

Prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno obilnijim sniježnim padavinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature zraka. Početkom naredne sedmice izdato je crveno upozorenje zbog mogućnosti pojave jakog olujnog vjetra sa orkanskim udarima za područje cijele Bosne i Hercegovine.

 

Sva pravna i fizička lica obavezna su da ODMAH preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava.

 

Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete.

 

Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

 

Također, posebno apeluju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reaguju na najavljene sniježne padavine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI