nezamislivo ljekovit

Jedite ga svaki dan! Pet razloga zbog kojih je kupus kralj zime

Auto & Dom 07.12.17, 13:52h

Jedite ga svaki dan! Pet razloga zbog kojih je kupus kralj zime
Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, koje raste na kamenitim obalama Europe, a u prehrani se koristi od prethistorijskih vremena

 

U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovica dnevne preporučene doze za tom hranjivom tvari- piše Punkufer.hr.

 

Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, koje raste na kamenitim obalama Europe, a u prehrani se koristi od prethistorijskih vremena. Ljekovita su mu svojstva ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tijekom cijele godine, a osobito tijekom zime.

 

1. Snaži imunitet 


U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovica dnevne preporučene doze za tom hranjivom tvari. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom. 

 

2. Potiče probavu i mršavljenje 


Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi da se ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda koja se preporučuje osobama na dijeti. Uz to usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

 

3. Štiti dišne puteve 


Sok od kupusa (dovoljno je u sokovniku iscijediti tekućinu iz glavice svježeg kupusa) djelotvoran je lijek kod plućnih bolesti, a njegovo grgljanje smanjuje bol u grlu. On pomaže u čišćenju dišnih putova kod bronhitisa ili astme. 

 

4. Čuva zdravlje želuca 


Kao i drugo povrće iz reda krstašica, i kupus sadrži sulforafan. Riječ je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog tijeka želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminira bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzorčnik čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti triput dnevno, prije svakog glavnog obroka. 

 

5. Smanjuje upale u tijelu 


Ovo zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, a oblozi od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako djeluje preventivno protiv raka.

 

Savjet plus: 


Kad kupujete bijeli ili crveni kupus, birajte plodove tvrdih i tijesno priljubljenih listova bez mrlja. U frižideru ga možete držati i sedam dana. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI