NEČUVENO/ IZGUBIO SE TRAG DOKUMENTU IZ KONJICA

Skandal u BiH: Nestao ratni dnevnik o zločinima počinjenim nad Srbima

Hronika 07.12.17, 12:51h

Skandal u BiH: Nestao ratni dnevnik o zločinima počinjenim nad Srbima
Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svjedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, prije svega prema nedužnim srpskim civilima

Skandal u Tužilaštvu BiH - gubi se trag dokumentu iz Konjica, u kojem je nekadašnji pripadnik Armije BiH Miralem Macić opisao ratne zločine nad Srbima.


"Iz Tužilaštva BiH nestao je original dnevnika koji je o ratnim zbivanjima u Konjicu, prije svega kad je riječ o ratnim zločinima nad Srbima, pisao Miralem Macić, nekadašnji pripadnik policije i Armije BiH u Konjicu", rekao je advokat Dušan Tomić, koji je svojevremeno zastupao porodice oštećenih, a zatim i samog Macića, kad je prvobitno izašao iz zatvora.

 

Tomić podsjeća da je Macić osuđen na 17 godina zatvora, jer je proglašen odgovornim za ubistvo četvoročlane porodice Punković iz Konjica.

 

"Dugo sam poslije tog suđenja razgovarao sa Macićem, koji mi je u jednom trenutku rekao da se pokajao. Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svjedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, prije svega prema nedužnim srpskim civilima. Miralem je to i učinio, i to precizno, jasno i sa niz argumenata i detalja. I taj dokument u vidu dnevnika dostavljen je Tužilaštvu BiH", priča Tomić.


On kaže da je to praktično svjedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima, kojima je na zahtjev Tužilaštva BiH sud odredio pritvor.

 

"Simptomatično je da je original dnevnika nestao, a još u januaru 2012, kad je iznenada u zatvoru Busovača umro Macić, tvrdio sam i ostajem pri tome da je otrovan, kako ne bi i neposredno svjedočio o zločinu i zločincima", kaže Tomić.

 

Miralem Macić je u svom dnevniku naveo i svoju ulogu i odgovornost u tim zločinima. Neko se dobro potrudio da original nestane, ali u dogovoru sa postupajućim tužiocem sve ćemo učiniti da validnost fotokopiranog dokumenta bude maksimalno vjerodostojna", kaže Tomić.

 

(Novosti,BLIN MAGZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI