uskoro će biti dostupna i ostalima

Prvi pacijent u BiH dobio vakcinu protiv raka pluća: Umjesto tri mjeseca života, oboljeli mogu da dožive...

Hronika 06.12.17, 12:37h

Prvi pacijent u BiH dobio vakcinu protiv raka pluća: Umjesto tri mjeseca života, oboljeli mogu da dožive...
"'Vama company' je registrovana u BiH, prvog pacijenta smo već uključili u terapiju vakcinama, a sredinom decembra vakcina će biti dostupna i ostalim pacijentima", rekla je Akosta-Bruksova

 

Soraida Akosta-Bruks, doktorica i jedan od stručnjaka s Kube koji su zaslužni za CIMAvax - djelotvornu vakcinu za liječenje raka pluća, u ekskluzivnom intervjuu za "Nezavisne" rekla je da je prvi pacijent u BiH zvaničnim putem već dobio vakcinu, a uskoro će biti dostupna i ostalima.

 

"'Vama company' je registrovana u BiH, prvog pacijenta smo već uključili u terapiju vakcinama, a sredinom decembra vakcina će biti dostupna i ostalim pacijentima", rekla je Akosta-Bruksova.

 

NN: Koliko dugo radite na vakcinama i šta ste sve dosad postigli?

 

Akosta-Bruks: Naše istraživanje je počelo još daleke 1995. godine. Kroz godine smo u istraživanje uključili mnogo pacijenata u različitim stanjima, kao i u samim kliničkim istraživanjima, ali i one koji su nam se javljali dolazeći na preglede zbog bolesti. Mogu reći da smo postigli mnogo toga. Vakcina je danas lijek koji je izliječio ili bar produžio život ogromnom broju pacijenata.

 

Ostatak intervjua čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI