NIJE NEPOŠTIVANJE SUDA, VEĆ VJERSKO PRAVO

Vehabija Husmet Hamidović dobio spor u Strasbourgu protiv BiH - zbog neskidanja kape u Sudu! Slijedi odšteta...

Hronika 05.12.17, 21:36h

Vehabija Husmet Hamidović dobio spor u Strasbourgu protiv BiH - zbog neskidanja kape u Sudu! Slijedi odšteta...
Hamidović je, naime, bio svjedok u krivičnom postupku koji je vođen u Sudu BiH 2012. godine zbog napada na Ambasadu SAD Sarajevu (2011), te je udaljen iz sudnice, osuđen zbog nepoštivanja suda i novčano kažnjen jer je odbio skinuti kapu

 

 


Husmet Hamidović nije platio novčanu kaznu koja mu je izrečena, pa je ona zamijenjena zatvorskom koju je on odslužio. No, sada je država obavezana da mu plati nematerijalnu štetu 


Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu današnjom presudom je utvrdio da je došlo do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima, konkretno slobode vjeroispovijesti Husmeta Hamidovića (1976), državljanina BiH, nastanjenog u Gornjoj Maoči, piše Oslobođenje.


Hamidović je, naime, bio svjedok u krivičnom postupku koji je vođen u Sudu BiH 2012. godine zbog napada na Ambasadu SAD Sarajevu (2011), te je udaljen iz sudnice, osuđen zbog nepoštivanja suda i novčano kažnjen jer je odbio skinuti kapu.


No, Sud u Strasbourgu je utvrdio da ništa nije ukazivalo na to da se Hamidović ponašao drsko tokom suđenja.


"Zbog toga, u jednom demokratskom društvu, nije bilo nužno kazniti ga zbog nepoštivanja suda samo zato što je odbio skinuti kapu koju nosi iz vjerskih razloga. Time je povrijeđeno njegovo temeljno pravo na manifestiranje vjere", stoji u presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.


Posebno je istaknuto da se Hamidovićev predmet razlikuje od slučajeva koji se tiču nošenja vjerskih obilježja i odjeće na radnom mjestu, naročito od strane javnih službenika. Za razliku od privatnih lica kao što je Hamidović, javnim službenicima se može nametnuti obaveza da budu diskretni, neutralni i nepristrasni, kao i zabrana nošenja vjerskih obilježja i odjeće za vrijeme obavljanja javne funkcije.


Podsjetimo, Mevlid Jašarević, pripadnik lokalne vehabijske/selefijske zajedniceu Gornjoj Maoči, zbog napada na Ambasadu SAD, odnosno terorizma, osuđen na 15 godina zatvora, dok su druga dvojica optuženih oslobođeni. U odluci Suda u Strasbourgu se navodi da su svi optuženi pripadnici iste vjerske zajednice koja se protivi konceptu sekularne države i priznaje samo Božiji zakon i sud, te da su iz vjerskih razloga odbijali ustati prilikom ulaska sudija, pa je predsjedavajući Vijeća naredio da se udalje iz sudnice dok se ne predomisle.


"Hamidović, pripadnik iste vehabijske/selefijske zajednice, u septembru 2012. godine je pozvan da svjedoči u tom postupku. Čim je ustao da svjedoči, predsjedavajući vijeća ga je upozorio da skine kapu, objasnivši mu pritom da nošenje kape nije u skladu sa pravilima odijevanja u pravosudnim institucijama i da vjerska obilježja nisu dozvoljena u sudu. Međutim, on je odbio to učiniti tvrdeći da ga njegova vjera obavezuje da uvijek nosi kapu. Sudija ga je zato udaljio iz sudnice i osudio ga zbog nepoštivanja suda na novčanu kaznu. U oktobru 2012. godine, Apelaciono vijeće istog suda je potvrdilo prvostepenu odluku smatrajući da je nošenje pokrivala za glavu u prostorijama državnih institucija očigledno nekulturno, te da je u sekularnim državama kao što je Bosna i Hercegovina zabranjeno svako manifestiranje vjere u sudnici", stoji u odluci.


Detalje i faksimil presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu pogledajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI