Reakcije članova Predsjedništva na pismo Dragana Čovića

Bakir Izetbegović tvrdnje o radikalnim pojedinicima nazvao neutemeljenim, Mladen Ivanić ne želi da komenatariše

Front 05.12.17, 15:36h

Bakir Izetbegović tvrdnje o radikalnim pojedinicima nazvao neutemeljenim, Mladen Ivanić ne želi da komenatariše
Sadržaj pisma kojeg je Dragan Čović uputio predsjednicima država članica NATO-a nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, što je neprimjereno kada je riječ o ovakvim pismima

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je pismo premijerima i/ili predsjednicima zemalja članica NATO-a tražeći ubrzanu aktivaciju MAP-a i požalivši se na problem islamskih radikalista u BiH. 

 

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, u izjavi za N1, a u vezi sa Čovićevim pismom, kazao je: "Ja pismo ne komentarišem, jer predsjedavajući Predsjedništva ima pravo da ih pošalje. I on ako ih je poslao, poslao je."

 

Pismo koje je poslao Čović zemljama članicama NATO-a nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH. Potvrđuju to i iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

 

"Sadržaj pisma kojeg je Dragan Čović uputio predsjednicima država članica NATO-a nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, što je neprimjereno kada je riječ o ovakvim pismima i ovakvim pitanjima od presudnog značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu", rečeno je za N1 u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

"U pismu su iznesene paušalne i neutemeljene tvrdnje o povratku radikalnih pojedinaca sa stranih ratišta, kao i o stepenu opasnosti koji to predstavlja za sigurnost u Bosni i Hercegovini. Zvanične institucije Bosne i Hercegovine su u više navrata iznijele službene podatke i procjene, a ono što je Čović napisao ne podudara se s tim, i samo može obeshrabriti donosioce odluke o ubrazanju integracije Bosne i Hercegovine u NATO", ističe se u odgovoru.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZINaz)

BLIN
KOMENTARI