razmatranje okolnosti poslije haških događaja

Plenković i Čović polagali vijence u Mostaru: Hrvatski premijer došao da vidi kakva je 'atmosfera' nakon presude

Front 04.12.17, 19:26h

Plenković i Čović polagali vijence u Mostaru: Hrvatski premijer došao da vidi kakva je 'atmosfera' nakon presude
- Hrvatska prije svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH i učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan naroda, da se poštuje jednakopravnost tri naroda ovdje i na tom tragu su naše bilateralne aktivnosti - istaknuo je Plenković

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u ponedjeljak u Mostar kako bi obavio razgovore s vodstvom Hrvata u BiH te kako bi razmotrili okolnosti nakon predsude Haškog suda u predmetu "Prlić i ostali".

 

Nakon polaganja vijenaca na spomenik hrvatskim braniteljima, gdje su Plenkovića dočekali predstavnici hrvatske politike u BiH, na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, te predstavnici braniteljskih udruga, hrvatski premijer je kazao kako će tijekom sastanaka s političkim predstavnicima Hrvata u BiH vidjeti na koji način Hrvatska može pomoći BiH u pogledu suradnje između dviju država te u pogledu jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH i zaštite njihovih prava.

 

- Hrvatska prije svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH i učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan naroda, da se poštuje jednakopravnost tri naroda ovdje i na tom tragu su naše bilateralne aktivnosti - istaknuo je Plenković.

 

Dodao je da je doputovao u Mostar kako bi čuo kakva je atmosfera nakon haške presude, kakvo je raspoloženje u braniteljskim udrugama i u političkom vodstvu bh. Hrvata. Kazao je kako će cjelovitiji uvid o tome imati sutra nakon sutrašnjeg sastanka.

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je Plenkoviću što je odvojio vrijeme za posjet Mostaru, dodavši kako će s njim razgovarati o posljedicama presude Haškog suda i poziciji Hrvata u BiH.

 

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica ’93" Josip Držnjak premijeru Plenkoviću ukazao je na zločin počinjen u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, gdje su 1993. u akciji Armije BiH ubijena 33 hrvatska civila te kako za taj zločin nitko od nalogodavaca nije odgovarao.

 

Sastanak premijera Plenković i predstavnika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zakazan je za utorak, 5. prosinca, u 9 sati.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI