vjerujete li vi u to?

Tri najveća mita o zdravoj prehrani i istine koje se kriju iza njih

Lifestyle 04.12.17, 16:30h

Tri najveća mita o zdravoj prehrani i istine koje se kriju iza njih
Zamjena šećerima i zdravije alternative šećeru neke su od najkontroverznijih stvari kada je riječ o prehrambenim mitovima

 

KADA su u pitanju savjeti za zdravu prehranu, ponekad je doista teško pratiti najnovije trendove i pritom znati razlučiti koji su od njih dobri, istiniti i pravi, a koji ne. Posebno je teško razlučiti koji će savjeti odgovarati potrebama i životnom stilu svakoga od nas.

 

"Zato smo unatoč obilju stručnih informacija te činjenica kojima barataju sve brojniji, ali ne uvijek stručni nutricionisti, postali još zbunjeniji i sve je teže utvrditi koji je najbolji pristup prehrani i zdravlju", tvrde na portalu Insider, a prenosi MyDomaine.

 

Prema njihovom mišljenju ovo su tri najveće zablude u koje vjerujemo:

 

1. Alternative šećeru dobre su za naše zdravlje

 

Zamjena šećerima i zdravije alternative šećeru neke su od najkontroverznijih stvari kada je riječ o prehrambenim mitovima. Jednostavno rečeno, "zbog umjetnih smo sladila, odnosno alternativa pravom šećeru, došli do ideje kako postoje različite vrste šećera, ali to je mit", kako je izjavila kardiologinja Jennifer Haythe, pojasnivši Insideru da su "smeđi šećer, bijeli šećer, med puni glukoze pa je poanta zapravo jedina istina - šećer će uvijek ostati šećer".


2. Gluten je loš

 

Jedan od najvećih dijetalnih trendova jest onaj da gluten nije dobar, no činjenica jest da gluten, protein koji nalazimo u pšenici, može smetati i biti opasan samo onima s dijagnozom netolerancije na određene vrste namirnica ili celijakije, a za one koji ga dobro podnose nema razloga da ga ne konzumiraju.

Doduše, danas postoje brojna iskustva ljudi koji nisu alergični na gluten, ali su ga svejedno izbacili iz prehrane te svjedoče da se sad osjećaju mnogo bolje, ali to je, tvrde stručnjaci, uglavnom povezano s njihovim drugim promjenama i općenito zdravijom prehranom na koju su se odlučili kad su, između ostalog, odlučili izbaciti i gluten.

 

3. Moramo piti osam čaša vode dnevno

 

Jedan od najdugovječnijih mitova vezanih za zdravu prehranu jest preporučena količina vode na dnevnoj bazi. "Dok je hidratacija neophodna za opstanak i optimalno zdravlje, moramo znati da stručnjaci ne govore samo o vodi kao jedinoj mogućnosti hidratacije. Potrebnu tekućinu možemo dobiti i iz drugih napitaka kao što su čajevi i kava, a puno toga dat će nam voće i povrće te je zbog toga pogrešno vjerovati teoriji o obaveznih osam čaša vode koje moramo popiti u jednom danu. Naravno, voda i dalje ostaje najzdravija opcija, ali tekućinu možete nadoknaditi i drugim putem", naglasila je nutricionistica Frida Harju.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI