Pokrenuta peticija

Hrvati jurišaju na Facebook: Zašto Zuckerberg briše statuse koji veličaju Praljka

Hronika 04.12.17, 14:04h

Hrvati jurišaju na Facebook: Zašto Zuckerberg briše statuse koji veličaju Praljka
Šta se zaista događa u ovom slučaju teško je pretpostaviti jer Facebook ne reagira na ovakve stvari medijskim saopćenjem

 

Hrvatski historičar Ivo Lučić požalio se kako mu je Facebook izbrisao status koji je skupio više od 3000 lajkova, a u kojem je veličao osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

 

- Da mogu, već sutra bi upriličili javno spaljivanje Večernjeg lista. Davno je jedan njihov drug i istomišljenik vikao: Zaustavite Rojters (Reuters). Nervozni su, uplašeni, razočarani… Praljak im je jednim potezom uništio 20 godina rada – napisao je Lučić.

 

U komentarima se javilo još građana sa istim problemom – Facebook briše statuse u kojima veličaju ratnog zločinca. Za to optužuju navodno novog direktora Facebooka za Hrvatsku što je, naravno, netačno jer ova društvena mreža nema tu funkciju.

 

Nakon toga portal direktno.hr je objavio vijest o peticiji pokrenutoj protiv navodnih Facebookovih blokada. Iza ove akcije stoji organizacija ozbiljnog naziva Evropsko vijeće za slobodu govora i zaštitu ljudskih prava.

 

Ova organizacija međutim ne postoji, a iza peticije stoji Zorica Gregurić koja je jedno vrijeme radila kao medicinska sestra.

 

Uglavnom, u saopćenju koje je prenio portal direktno.hr to Vijeće konstatira kako je "Hrvatska suočena s novom vrstom organiziranog napada na temeljna ljudska prava". Navode primjere, izražavaju zgražanje te pišu kako je evidentno da iza ove akcije stoji režim. Stoga će, citiramo, "zatražiti reakcije nadležnih institucija, Predsjednika Vlade RH, hrvatskog Sabora i Predsjednice Republike Hrvatske" te pokrenuti borbu protiv Facebooka.

 

Šta se zaista događa u ovom slučaju teško je pretpostaviti jer Facebook ne reagira na ovakve stvari medijskim saopćenjem.

 

No, nekoliko je objašnjenja. Facebook je posljednih par mjeseci pojačao borbu protiv širenja lažnih vijesti, ali i vijesti koje promoviraju ratne zločince. Pored toga, moguće je i da je u slučaju profesora Lučića došlo do velikog broja prijava njegovog statusa zbog čega ga je Facebook izbrisao. Jedno od objašnjenja je i činjenica da je Facebook nakon početnih prijava automatizirao proces uklanjanja glorifikacije ratnog zločinca Slobodana Praljka koji je pravomoćno osuđen za ratni zločin.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI