VIDEO/ u zvaničnoj posjeti bih

Lideri bh. političkih stranaka s komesarom Hahnom: Evo o čemu su se dogovarali

Front 04.12.17, 12:25h

Lideri bh. političkih stranaka s komesarom Hahnom: Evo o čemu su se dogovarali
Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić kazao je nakon sastanka da nije optimist da će stvari u BiH krenuti naprijed, ali je kao rezultat sastanka izdvojio da je sada evropskim političarima mnogo jasnije šta se dešava u BiH

 

Lideri političkih stranaka u Bosni i Hercegovini razgovarali su danas u Sarajevu s komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom o evropskom putu BiH.

 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić kazao je nakon sastanka da nije optimist da će stvari u BiH krenuti naprijed, ali je kao rezultat sastanka izdvojio da je sada evropskim političarima mnogo jasnije šta se dešava u BiH.

 

Upozorio je, kaže, na rad paraobavještajnih službi, pritisak na javne RTV servise, zloupotrebu obavještajnih službi i policije, što se ne smije događati jer su to nisu evropski standardi, dodajući da o tome niko ne govori, nego je fokus samo bio na setu zakona o akcizama.

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić kazao je da su predstavnici međunarodne zajednice i Evropske komisije tražili od bh. političara da se sve političke opcije u BiH uozbilje, ali je ocijenio da skorija budućnost neće rezultirati pozitivnim pomacima.

 

- Kad pogledate zemlje u regionu koje su dobile upitnike najduže je odgovarala Crna Gora četiri mjeseca i 22 dana, Hrvatska tri mjeseca, Srbija dva mjeseca i sedam dana, a mi 9. decembra punimo godinu dana od kada smo dobili Upitnik i siguran sam da do tada nećemo odgovoriti na njega zbog čega je upitan i kandidatski status - poručio je Nikšić.

 

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kao najvažniji zaključak sastanka izdvojio je riječi komesara Hahna da je cilj EU da cijeli prostor zapadnog Balkana, pa tako i BiH, budu dio Evropske unije te je istakao da je ta vrsta optimizma vrlo važna.

 

- Mnogo je otvorenih pitanja i prioriteta, ali za nas je najvažnije uspostavljanje Mehanizma koordinacije koji će dugoročno definirati naše odnose kada je u pitanju proces evropskih integracija jer bez toga će biti teško pristupati EU - naglasio je.

 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica kazao je da je na sastanku najviše razgovarano o tome kako BiH može funkcionirati, ali da je prevladavalo pitanje usvajanja seta zakona o akcizama te je ponovio da za SDS taj set zakona nije prihvatljiv.

 

Za njega je i sporno što niko nije govorio o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava.

 

Osim njih sastanku s Hahnom prisustvovali su i predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić, HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefer Halilović te Socijalističke partije (SP) Petar Đokić.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI