slijepo crijevo, gasovi, čir ili?

Boli vas stomak? Ova slika će vam otkriti tačno u čemu je problem!

Lifestyle 03.12.17, 13:39h

Boli vas stomak? Ova slika će vam otkriti tačno u čemu je problem!
Ne morate više o tome da brinete, jer ćete uz ovu sliku uvijek znati šta vas boli – i da li je vrijeme da posjetite ljekara

 

Koliko vam se puta desilo da vas zaboli nešto u stomaku, pa da pitate ljude oko sebe ‘Šta je ovdje?

 

Da li je slijepo crijevo, žuč, slezena ili jednostavno gasovi?

 

Ne morate više o tome da brinete, jer ćete uz ovu sliku uvijek znati šta vas boli – i da li je vrijeme da posjetite ljekara, prenosi 24 sedam.

 

Šta znači bol u stomaku, Da li je u pitanju problem zbog prejedanja, čir, kila ili slijepo crijevo? Mjesto na stomaku koje vas boli govori vam i o čemu se radi. Iako je zapaljenje slijepog crijeva najčešće prva stvar na umu većina ljudi kada osjete bol u donjem dijelu stomaka, debelo crijevo je takođe često krivac.

 

Pod inflamatorne bolesti crijeva ili zapaljenje debelog crijeva spadaju dvije ni malo jednostavne bolesti – ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

 

Divertikum je vjerovatno izraz sa kojim se rijetko srećete, a to su zapravo proširenja crvene sluzokože koja nastaju u debelom crijevu, i mogu da daju ozbiljne bolove, posebno na lijevoj strani stomaka.

 

Kako ne bi nagađali da li je uzrok bolova preobilan obrok, ili nešto mnogo ozbiljnije, sve što treba da uradite jeste da pogledate sliku. Ukoliko jednom ili dvaput osjetite bol, nema potrebe da brinete. Međutim, ako se radi o bolu koji se ponavlja ili ako je toliko jak da vam stvara ozbiljnu neprijatnost tokom dana, najbolje bi bilo da odete kod doktora.

 

bol-u-stomaku

 

Većina ovih stvari može uspješno da se izliječi ako se uhvati na vrijeme. Mjesto bola ne mora da bude mjesto patološkog procesa. Ako vas boli na jednom mjestu, ne mora da znači da je na tom mjestu uzročnik bola- kaže Radmila Šehić, ljekar ambulante za odrasle Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

 

Ispod grudne kosti je želudac. Ispod toga, nešto iznad pupka predio 12 palačnog crijeva.Tačno ispod desnog rebarnog luka, sa unutrašnje strane prema pupku je žučna kesa, i na dodir bol može da se pojača. Ukoliko vas tišti ili boli u predjelu struka, pojasno, moguće je da se radi o problemu sa gušteračom.

 

Ukoliko se bol projektuje lučno- od desne preko sredine ka lijevoj strani stomaka, pomislimo na debelo crijevo. Kada vas tu boli ili osjećate pritisak može se raditi o posljedici nervoze, loše ishrane ili problemima sa stolicom.

 

Ako je bol prisutan u predjelu desne prepone i na dodir se osjeti jak prodoran bol ili bol osjećate prilikom podizanja desne noge, vjerovatno se radi o slijepom crijevu. Bol u predjelu male karlice, iznad pubične kosti, to jest ispod pupka, ukazuje na mokraćnu bešiku.

 

Kod žena ovo može ukazivati i na problem s jajnicima, a kod muškaraca na problem s prostatom – rekla nam je Radmila Šehić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI