predsjednica nabrajala 'povijesne istine'

Grabar - Kitarović: Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom, nego u zajedničkom poduhvatu u BiH

Front 02.12.17, 12:50h

Grabar - Kitarović: Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom, nego u zajedničkom poduhvatu u BiH
"Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u sudnici u Haagu u kojoj smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja i životnu dramu Slobodana Praljka"- kazala je Grabar - Kitarović

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović u subotu je na Pantovčaku primila predstavnike hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine- prenosi N1.

 

"Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u sudnici u Haagu u kojoj smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja i životnu dramu Slobodana Praljka.

 

Kao hrvatska predsjednica želim jasno reći - povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi se njoj odupro. Povijesna je istina da je Hrvatska zbrinula stotine tisuća prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružanje obrambenih snaga radi obrane integriteta teoritorija BiH.

 

Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine sudjelovala u zajedničkom poduhvatu u BiH. Podsjetit ću i na to da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kako bi pridonio miru i pomirenju.

 

Sve što se dogodilo na Haškom sudom motivira nas da inzistiramo na povijesnoj istini, ali i da se okrenemo budućnosti. Toj svojoj povijesnoj zemlji i domovini hrvatski narod uvijek je bio privržen i kroz povijest je branio njezinu opstojnost, a tako je bilo i 90-ih kroz poviejst branio njezinu opstojnost.

 

S punim pokrićem o povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod organiziran u HVO dao doprinos opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosprske agresijr, a potom i u daljnjim opracijama", rekla je predsjednica Hrvatske u svom govoru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI