FOTO/„Krcko Oraščić“ SUTRA U SPORTSKOM CENTRU MEJDAN

Rusi stigli, Tuzla spremna za spektakularni balet na ledu

Kultura 01.12.17, 17:25h

Rusi stigli, Tuzla spremna za spektakularni balet na ledu
Božićnu priču o djevojčici Klari i drvenom orašaru, koji se pretvara u pravog, već svi znamo. Bajkoviti Orašar, svjetski omiljena božićna baletna predstava, spoj baleta i umjetničkog klizanja, po prvi put će sutra veče zasijati pred tuzlanskom publikom na sceni dvorane Mejdan u Tuzli

 

 

Danas je u Tuzlu stigla velika ekipa svjetski poznatog Nacionalnog baleta Saint Petersburga, u kojem se nalazi 37 renomiranih umjetnika i prateća produkcijska ekipa. Tim povodom u Sportskom kulturnom centru Mejdan održana je press konferencija na kojoj su ovaj spektakularni projekat predstavili vodeći solisti ove baletne trupe Danijel Verdernjikov i Daria Kapustinskaja, te u ime organizatora muzičke kuće Sarajevodisk i PR projekta Hazim Mujčinović.


Na samom početku press konferencije solista Danijel Verdernjikov je naglasio:


- Želimo svima ugodan doživljaj i nadamo se da će se tuzlanskoj publici svidjeti izvođenje našeg baleta. Ovo je naš prvi nastup u Tuzli, a nakon ovog gostovanja nastavljamo sa svojom turnejom u Beogradu, idemo do Makedonije i Sofije. U našoj izvedbi klasična priča baleta je prenesena na led, sa klasičnom muzikom, s tim da je bilo potrebno savladati koreografije i naučiti se glumačkim vještinama.

 
Balerina Daria Kapustinskaja je istakla da publici ostavlja da sama pogleda ovu predstavu te da će, nakon Banjaluke u kojoj su gostovali dva puta, obići Tuzlu, o kojoj je dosad čula sve najbolje.


Organizator događaja, najstarija muzička kuća u BiH Sarajevodisk sa ponosom je istakla kako će tuzlanska dvorana Mejdan sutra uvečer biti mjesto u kojem će se izvesti čarobna bajka na ledu uz vrhunske igrače, sa preko 300 orginalnih, raskošnih kostima i uz bezvremensku muzičku podlogu koja se ne može doživjeti često, i koja  ostavlja uspomene za pamćenje cijeloga života.


Kako saznaje DEPO Portal, za ovim događajem u Tuzli vlada veliki interes i očekuje se da će sutra uvečer tuzlanska publika napuniti dvoranu Mejdan.


Tuzlanska publika će po prvi put imati priliku da uživa u izvođenju baleta na ledu raskošnog, cijenjenog i renomiranog nacionalnog baleta iz Saint Petersburga koji je osnovan 1967. godine od strane fantastičnog koreografa Konstantina Boyarskog. Boyarski je zaslužni ruski umjetnik i bivši solista čuvenog i svjetski poznatog Marinskog baleta.


Baletna skupina broji 20 plesača koji nose časnu titulu magistra sportova u Rusiji zbog svojih pobjeda na svim ruskim i međunarodnim takmičenjima u umjetničkom klizanju.  


Božićnu priču o djevojčici Klari i drvenom orašaru, koji se pretvara u pravog, već svi znamo. Bajkoviti Orašar, svjetski omiljena božićna baletna predstava, spoj baleta i umjetničkog klizanja, po prvi put će sutra veče zasijati pred tuzlanskom publikom na sceni dvorane Mejdan u Tuzli.


U različita vremena u baletnoj skupini su nastupali i višestruki svjetski i evropski prvaci - Ludmila Beloussova, dvostruka olimpijska prvakinja, te Oleg Protopopov i Alexei Ulanov, također olimpijci. Na čelu baleta je umjetnički direktor koji je bivši solista svjetski poznatog Marinskog baleta, a muzički direktor je ujedno i jedan od suosnivača baleta - Leo Korkhin, istaknuti ruski dirigent koji osim brojnih orkestara, vodi i akademski simfonijski orkestar Društva filharmonijskih nauka iz Saint Petersburga.


„Kecko Oraščić“ je dosada imao više od sedam hiljada nastupa širom svijeta, a o njima su pisali poznati svjetski časopisi „Los Angeles Times“, „Chicago Tribne“, „France Soir“, „The Korea Times“ i mnogi drugi.


(DEPO PORTAL/A.Kavgić/Foto:A.Beganović)
 

 

BLIN
KOMENTARI